Het noorden en Lake Victoria

Swipe

Mwanza

De belangrijkste havenplaats op Tanzaniaans grondgebied aan Lake Victoria en de op één na grootste stad qua inwoneraantal heet Mwanza. Het kan er behoorlijk warm zijn en het kan er zwaar regenen. Dat is Mwanza op z’n ergst. De afvoer is op de meeste plaatsen verstopt en de stad staat al snel onder water. Dat is allesbehalve helder en het is dan ook een hele toer om je weg te vinden, in de straten bevinden zich diepe kuilen.

Er wonen ongeveer 437.000 mensen in de stad en het is er een drukte van belang. De mensen zijn vriendelijk en als je even door de rommel heenkijkt is het een plezierige stad om in te verblijven. De inwoners leven van land- en tuinbouw, visserij en aan de hieraan verwante industrie. In de omgeving van de stad bewerken veel leden van het Sukuma- en Kerewe volk de akkers, waar ze maïs, katoen en cassave verbouwen.

Gelegen aan Lake Victoria kan Mwanza als uitvalsplaats dienen voor een bezoek aan de in het meer gelegen natuurgebieden. U maakt dan gebruik van de reguliere veerdiensten, maar er zijn ook diverse verhuurbedrijven van boten. Als u de prijs ervoor over heeft is het een plezier om wat rond te varen op het met tientallen bewoonde en onbewoonde eilanden en eilandjes bezaaide meer. Het lijkt alsof er in het water bij de aanlegplaats voor de schepen en in de vele inhammen langs de kust bloemen zijn gezaaid. Er ligt een kleurig tapijt op het water dat, zeker als de waterhyacinten bloeien, een prachtig schouwspel oplevert. Het is echter de belangrijkste bedreiging voor de economische activiteiten van de stad, de haven slibt dicht.

Mwanza heeft ook een botanische tuin waar je bloemen zou verwachten, maar helaas is die verwaarloosd. U vindt de tuin aan de Makongoro Road tegenover het eindpunt van de trein nabij de vertrekplaats van het veer naar Uganda. Niettemin is het er goed toeven. Zoals het een plaats van deze omvang betaamt: er is van alles te koop en de markt behoort tot de kleurrijkste van Tanzania. Aan de haven kunt u de (schijnbaar) op zijn plaats balancerende Bismarck Rock bewonderen.

Als u over de weg gekomen bent heeft u trouwens al veel van dit soort rotspartijen gezien, overblijfselen van eeuwen van erosie. Ook als u met de trein gekomen bent heeft u al uitgebreid kennisgenomen van het bestaan ervan, ze kunnen zeer spectaculair van opbouw zijn. Als u een tocht maakt op het meer realiseert u zich dat het landschap zich als het ware in en onder het water voortzet. Mwanza ligt aan het einde van de centrale spoorlijn van Tanzania die de stad met Dar es Salaam verbindt. Uiteraard kunt u vandaar ook met het vliegtuig komen, evenals vanuit Arusha.

Mwanza is over de weg vanuit Arusha te bereiken, maar niet anders dan via enkele natuurgebieden. De kwaliteit van de weg is ronduit miserabel en veel reizigers rijden daarom rond via Nairobi (Kenia) en komen dan via Musoma uiteindelijk in Mwanza terecht. U dient er echter rekening mee te houden dat het wel eens rommelt in het grensgebied, dat de grensovergangen soms gesloten zijn en dat het bezit van een visum wisselend nodig is om vanuit Tanzania de grens te passeren. Er is overigens geen sprake van een gewapend conflict of iets dergelijks, doorgaans heeft het te maken met grensoverschrijdende stropers of vluchtelingen.

In Arusha kent de plaatselijke vertegenwoordiger van de Tanzania Tourist Board de actuele stand van zaken. Met veerdiensten kunt u Mwanza dagelijks bereiken vanuit Bukoba en wekelijks vanuit Port Bell in Uganda en Kisumu in Kenia. Verder zijn er (min of meer) regelmatige veerdiensten naar en van Nyamirembe en Muleba en de eilanden Kome, Miasome en Ukerewe. Dagelijks kunt u een bezoek brengen aan het Rubondo Island National Park en het Saa Nane Island wildreservaat, want ook daarvoor moet u van een veerdienst gebruikmaken.

Een bezoek aan het Sukuma museum, waar u kennis kunt nemen van tal van zaken rond het grootste volk dat in Tanzania woont, behoort eveneens bij een bezoek aan Mwanza. U vindt het museum op ongeveer 15 kilometer buiten de stad in de richting van Musoma. U kunt er ook voorstellingen bijwonen van traditionele dansen, maar dan moet u uw bezoek plannen via de vertegenwoordiging van de Tanzania Tourist Board in Mwanza.

Natuurlijk heeft Mwanza alles wat u van een stad van deze omvang mag verwachten: tientallen overnachtingsmogelijkheden in evenzovele prijsklassen, er is een ziekenhuis, er zijn winkels en supermarkten, er is een postkantoor en er zijn banken en diverse Forex-kantoren.

10 prachtige bestemmingen in Mwanza en Tanzania