Het noorden van Campanië

Swipe

Caserta

Caserta is vooral beroemd om haar grandioze Koninklijke Paleis met park, het ‘Versailles van de Bourbons’. De kwetsbaarheid van Napels voor de Engelse vloot deed Carlo III besluiten zijn hoofdstad en paleis naar het binnenland te verplaatsen. De bouw van het Palazzo Reale naar ontwerp van Luigi Vanvitelli duurde van 1752 tot 1774. Het enorme rechthoekige gebouw, met 274x184 m één van de grootste van Italië, ligt aan een ruim plein. De voorgevel is eenvoudig en plechtig, met zuilen en pilaren op gemetselde bases. Een veel elegantere gevel bevindt zich aan de achterzijde en is gericht naar het prachtige park. Centraal tussen de vier binnenplaatsen is de vestibule op de begane grond, achthoekig met zuilen. De majestueuze eretrap is wat opzij geplaatst om het uitzicht op het park niet te belemmeren. Ervoor staat een groot Herculesbeeld, afkomstig uit het Farnesepaleis van Rome, oorspronkelijk uit de termen van Caracalla. Deze trap leidt naar de ruime bovenvestibule, een grootse ruimte waarvan vloer en muren met marmer zijn ingelegd. Links strekken zich de koninklijke vertrekken uit (Appartamenti Reali), met rijke stuccoversiering, marmeren beelden en schilderijen in neoklassieke stijl.

Na de bibliotheek is een opmerkelijke zaal met een enorme 18e-eeuwse Presepio (kerststal) met 12000 figuren, een werk van de beroemdste 18e-eeuwse Napolitaanse kunstenaars. De Pinacotheek bezit stillevens van Italiaanse en Hollandse meesters uit het begin van de 19e eeuw en portretten van de Bourbons. Terug op de begane grond kan bij de tweede binnenplaats het Hoftheater bezocht worden, een fraai voorbeeld van 18e-eeuwse theaterbouw, uit 1769. Het toneel kon aan de achterkant worden geopend, waardoor het park als achtergrond diende.

Ook het park, met een oppervlakte van 120 ha, is ontworpen door Luigi Vanvitelli. Een deel is vlak, een deel heuvelachtig met imposant perspectief, fonteinen en watervallen, die gevoed worden door een aquaduct van de Monte Taburno. De grootste bezienswaardigheid van het prachtige park vormen de Diana-watervallen. Een heerlijke levensgrote groep marmeren nymfen poseert er bij en in het stromende water: Diana en haar maagden, die door Aktaion en zijn jachthonden werden verrast. Voor straf werd deze in een hert veranderd, hetgeen hier voor het oog van de verbaasde jachthonden te zien is.

Het paleis heeft als hoofdkwartier gediend van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, onder wie Eisenhower en Alexander; in april 1945 werd hier de capitulatie van de Duitsers in Italië getekend. De grandioze architectuur deed George Lucas besluiten hier enkele scènes uit de Star Wars serie op te nemen.

Het noorden van Campanië

10 prachtige bestemmingen in Caserta en Campanië