Het noorden van Campanië

Swipe

Rondom Caserta

Op 10 km ten noordoosten van Caserta ligt het middeleeuwse Caserta Vecchia uit de 8e eeuw, dat zijn bloeitijd kende in de 11e tot 14e eeuw. Na de bouw van het koninklijk paleis trok de bevolking in meerderheid naar die omgeving, waardoor het oude dorp zijn bedrijvigheid verloor. Tegelijk bewaarde het daardoor wel zijn unieke middeleeuwse sfeer en uiterlijk. De kathedraal San Michele is uit 1153, met vele verschillende stijlinvloeden op de bouw. De gevlochten bogen zetten zich voort op de toren uit 1234. In de grote achthoekige koepel is een sterrenhemel afgebeeld. Achter de rechterflank van de kathedraal staat de Annunciatiekerk, een sierlijk gotisch gebouw uit het einde van de 13e eeuw. Aan de rand van de stad staat de ruïne van het kasteel uit de 9e eeuw met een cilindrische toren.

10 km ten noordwesten van Caserta ligt de kleine romaanse kerk van Sant’Angelo in Formis. Hij is in 1073 gebouwd op de ruïnes van een Romeinse tempel van Diana. Delen van die tempel zijn in de kerk verwerkt, zoals Korinthische zuilen in de portico en op de vloer. Binnen zijn fresco’s uit de 11e eeuw te zien.

Op 40 km naar het noordwesten ligt het dorp Carinola met veel middeleeuwse gebouwen in gotisch-Catalaanse stijl. De 11e-eeuwse romaanse kathedraal is in cisterciënzer-gotische stijl gebouwd en heeft een atrium met 3 bogen.

Op 40 km ten noorden van Caserta ligt Alife, een oud Samnitisch dorp, dat nog geheel omgeven is door Romeinse muren. De 11e-eeuwse kathedraal heeft een mooie crypte met 3 apsissen en antieke zuilen.

Het noorden van Campanië

10 prachtige bestemmingen in Rondom Caserta en Campanië