Het noorden

Swipe

Het noorden

In de zomer is het er vrijwel droog, maar winderig en met een groot aantal zonuren, soms tot aan het middernachtelijk uur! Beroemd om deze middernachtzon en het dikwijls warme zomerweer, is het noorden belangrijk voor zowel de visvangst als de landbouw. Het is een groot, dunbevolkt gebied, beroemd om zijn schijnbaar oneindig aantal variaties in het landschap. Het verdwijnen van de haring, in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, zorgde in deze oorden voor een grote economische terugslag. Een deel van de mensen was weggetrokken en een ander deel was op andere vissoorten overgeschakeld. De dorpen aan de oostkust hadden zich beter hersteld dan die in het noorden. Mogelijk komt dit doordat de vissers uit het oosten sterker in coöperaties georganiseerd waren dan die in het noorden.

De regionale hoofdstad, Akureyri, is een vriendelijk, rustgevend en pittoresk stadje met goed ontwikkelde faciliteiten voor de bezoekers, zoals een volledig reisaanbod, hotels, restaurants en nachtclubs van een hoog niveau. Beschut door een imposante rij bergen, is Akureyri een groene en bloemrijke stad in de zomer en een belangrijk skioord in de winter.

Landschap

Magnifieke landschappen zijn door het gehele gebied te vinden, vanaf het eiland Grímsey op de poolcirkel, tot de niet vastomlijnde zuidelijke grens, waar aan de rand de hooglanden opdoemen. Over het hele noorden zijn groene valleien, donkere bergen en rotsachtige kust, er zijn landschappen van een adembenemende natuurlijke schoonheid met als versiering een flinke hoeveelheid ongebruikelijke verschijnsels.

Natuurwonderen en bezienswaardigheden

Dit deel van het land biedt de bezoeker een van de meest uitgebreide selecties uit de natuurwonderen van het land. Veel van IJslands bekendste bezienswaardigheden zijn samengebracht in verschillende delen van deze regio, waardoor er (over)volle programma’s voor de bezoekers verzorgd kunnen worden. Van de overdaad aan bezienswaardigheden in dit gebied zijn er twee min of meer verplichte streken te bezoeken. Het zijn het meer van Myvatn, zowel vermaard om zijn bizarre rotsformaties als om Europa’s grootste eendenbroedplaats en de streek waarin de waterval Dettifoss zijn geweld tentoonspreidt.

Het beschermde natuurgebied Myvatn is vooral bekend om zijn rijke vogelleven en vele vulkanische bezienswaardigheden. Het ligt in een nog steeds vulkanisch gebied met op een relatief klein oppervlak prachtig gevormde tafelbergen, explosiekraters, pseudokraters, borrelende warmwaterbronnen, walmende modderpoelen, sissende zwavelbronnen en pikzwarte, nog warme lava. U kunt een wandeling maken over de rand van de immense explosiekrater Hverfjall. Ook lavagrotten, basalt- en tufsteenformaties en fantastisch gekleurde ryolietbergen staan op het menu.

In de grootse canyon, waarin onder andere de waterval Dettifoss zijn krachten toont, vindt u de basaltkolommen van Hljódaklettar met zijn vreemde echo-eigenschappen. Ernaast de steile, hoefijzervormige rots Ásbyrgi, volgens een legende de afdruk van het paard van de god Odin. Het valt hier niet moeilijk zich voor te stellen hoe de aarde ooit moet zijn ontstaan. Hier en daar is de lava licht gestoffeerd met een dwergboompje of een op het palet van een schilder gelijkend korstmos. Ook historische plaatsen en terreinen zijn in deze regio overvloedig aanwezig.

Activiteiten

Er zijn ruimschoots mogelijkheden voor paardrijden, zoetwatervissen en zeevissen, maar ook goede wintersportfaciliteiten worden in een aantal steden verzorgd.

10 prachtige bestemmingen in Het noorden en IJsland