Het Noordoosten

Swipe

Het Noordoosten

De kuststreek in het noordoosten is voor toeristen interessant. De 2000 km stranden behoren tot de mooiste van het land. Prachtig wit zand, mooi blauw water en zacht wuivende kokospalmen die voor een welkome schaduw zorgen. Goed gedoseerd langs de hele kuststrook is ook een toeristische infrastructuur ontstaan, waardoor velen van deze stranden kunnen genieten. Niet alleen toeristen van overzee, maar ook de eigen bevolking, het groeiende deel dat kan deelnemen aan een betere levensstandaard vanuit heel Brazilië komt naar het noordoosten om vakantie te vieren. Want de stranden zijn schoon, het water van de Atlantische Oceaan is heerlijk op temperatuur. Er heerst een subtropisch klimaat, gegarandeerd 300 dagen zon.

Hier in het noordoosten is ook de geschiedenis van de kolonisatie begonnen en zijn de oudste historische monumenten te zien. De Nederlandse bijdrage aan de geschiedenis van Brazilië is hier eveneens te bewonderen. Maar het noordoosten is ook Braziliës grootste probleemgebied. In dit noordoostelijk gebied wonen meer dan 50 miljoen mensen – dat is 30% van de totale Braziliaanse bevolking – op een oppervlakte van 1 miljoen km², dat is 12% van de totale oppervlakte van Brazilië. 50 miljoen mensen, die voor een groot deel zijn van de zuidelijke, rijkere staten afhankelijk zijn, of verkommeren.

 Hoe komt dat?

Als we het vergelijken met het noorden, dan zijn er een paar grote verschillen. Daar is een zeer geringe bevolkingsdichtheid en in het tropisch regenwoud regent het zo vaak dat er in de rivieren en in de bossen voldoende eerste levensbehoeften zijn, ook als basis voor verdere welstand. In het noordoosten is een veel dichtere bevolking en is het in grote delen extreem droog met als gevolg armoede. Tel daarbij de overbevolking in de steden van de diverse staten en u heeft een beeld van de situatie. Pogingen van de overheid om er industrie van de grond te krijgen strandden, omdat de transportlijnen naar de zuidelijke staten, waar de opdrachten vandaan komen, te lang zijn.

10 prachtige bestemmingen in Het Noordoosten en Brazilië