Het Noordoosten

Swipe

Cultuur

Hier in het noordoosten vindt u de meest authentieke Braziliaanse cultuur. Hier treft u het vaakst de Afro-Braziliaanse uitingen in de muziek, in religie, in kleding en in de keuken. De samba is hier gecomponeerd, al meer dan honderd jaar de peppil voor alle Brazilianen. De lambada, hier al bijna een eeuw oud (1922), is het meest erotische en veiligst denkbare voorbehoedmiddel. Wie het geluk heeft op straat een trio electrica tegen te komen en ziet hoe de mensen meeleven met deze vrachtwagen vol versterkers, die vooral de eigen Braziliaanse muziek uitblazen, ondergaat iets Braziliaans. Thuis zou je de ambtenaar bellen belast met het dimmen van geluidsoverlast, hier geniet je van het tafereel. Maar vooral in de grote steden is ook kleding een duidelijke verwijzing naar, en herinnering aan, de voorgeschiedenis en afkomst van de bewoners. Uiteraard zijn de menukaarten van de restaurants onder grote invloed van McDonalds en de Franse keuken vereuropeest, maar wie er op aandringt krijgt een typisch Noord-Braziliaanse feijado, de ‘aardappelen’ van de slaven, als hoofdgerecht.

De afro religieuze godsdienstvieringen (o.a. candomblé) maken hier een wezenlijk deel uit van de religie. Zaterdags naar de viering in de tempel, zondags naar de katholieke kerk; het is voor veel Brazilianen de weekendbesteding, oprechte hoop op betere tijden.

Nergens is zoveel armoede, maar nergens zijn zoveel feesten als in Noordoost-Brazilië, alle heiligen van de katholieke kerk krijgen uitbundig aandacht, soms onherkenbaar vertaald naar eigen behoeften, maar ook volksverhalen gaan met verve de overlevering in.

Voor toeristen is het noordoosten meer en meer ontsloten. Dat is de kans iets van Brazilië te leren, te leren kennen. Jammer is dan dat veel toeristen met hun rug naar het land en met de blik op de Atlantische Oceaan alleen komen genieten van het strand en de amusementsboulevard. Maar ook achter de duinenrij is iets van het land te leren, te leren kennen.

Wij gaan deze regio staat voor staat aan u voorstellen:

Naam van de staat                     Hoofdstad

Maranhão, ,                                 São Luíz

Piauí                                         Teresina

Ceará, ,                                        Fortaleza

Rio Grande do Norte,                  Natal

Paraíba, , J                                    João Pessoa

Pernambuco, ,                              Recife

Alagoãs                                     Maceió

Sergipe, ,                                     Aracaju

Bahia, ,                                        Salvador , (wordt ook vaak tot deze regio gerekend)

10 prachtige bestemmingen in Cultuur en Brazilië