Het Noordoosten

Swipe

Fortaleza

De hoofdstad Fortaleza is in grootte de vierde stad van Brazilië en vooral voor Brazilianen, die van een strandvakantie willen genieten, een geliefd oord. Maar ook vanuit Amerika en Europa weten duizenden deze tropische badplaats te vinden. Fortaleza werd in 1611 gesticht door de Portugees Martim Soares Moreno, die verliefd werd op het Indiaanse meisje Iracema. Uit deze verbintenis werd een zoon geboren die Moacir genoemd werd. Dit gegeven werd door de auteur José de Alencar in een roman verwerkt.

Ook de Nederlanders waren hier en zij bouwden tussen 1649-1654 het Forte Schoonenborch in het centrum van de stad dat nu nog steeds in gebruik is als onderkomen voor het stadsgarnizoen. Het garnizoen ligt in het centrum van Fortaleza, vlak bij een druk winkelcentrum. Het is prachtig gerestaureerd maar heeft aan de buitenkant geen verwijzingen meer naar de Nederlandse afkomst.

Tegenover het garnizoen op het Praça da Sé, ligt de kathedraal, een groots monument, dat plaats biedt aan 5000 mensen. Het is gebouwd tussen 1930 en 1978 als elders in Brazilië al een eigen Braziliaanse architectuur vorm krijgt. Maar de architect van deze kerk is duidelijk geïnspireerd door de Notre Dame in Parijs en de Dom van Keulen.

In Fortaleza wonen meer dan 2 miljoen mensen. Er is een belangrijke universiteit. Een stad dus met veel historie, vele musea, parken en vooral stranden. Om het historisch centrum heen is veel moderne architectuur te bewonderen.

Bezienswaardigheid in het historisch centrum is het Museu Histôrico e Antropológico do Ceará. In dit historisch en antropologisch museum (Av.Br. de Studart 410) is een goed gedocumenteerd overzicht te zien van het leven en de mensen van Ceará, de Indianen, de veehoeders, de folklore en de religie.

 Theatro José de Alencar. In dit theater (1910) wordt veel van de eigen cultuur gepresenteerd. Dit theater staat aan de Praça José de Alencar. Het is gebouwd in geïmporteerde Jugendstil. De tuin is ontworpen door de beroemde Braziliaanse landschapsarchitect Burle Marx.

Stranden

De meeste aandacht vragen en krijgen de stranden en de eindeloze boulevards, waaraan de massahotels, de eetgelegenheden en dancings, die elk om de gunst van de toeristen wedijveren. Belangrijke stranden langs de oceaan zijn  het Praia Formosa en het Praia de Iracema. Deze stranden liggen ten noorden van de pier, dicht bij het centrum van Fortaleza. De Ponte metallic is een ijzeren pier, waar veel moderne kunstenaars inspiratie en kopers vinden. Het strand waar het meeste vertier is, is Mereiles. Dit strand ligt ten zuiden van de pier. Langs dit strand staan alle belangrijke hotels aan de Av. Pres. Kennedy. Nog iets verder ligt het Praia do Futuro. Dit strand trekt behalve veel zonaanbidders ook veel discogangers, juist van de eigen bevolking. Wie daar belangstelling voor heeft is aanbevolen de disco Atlântida. De stranden in en vlak bij de stad zijn bij elkaar meer dan 20 kilometer lang; overal zon, niet overal even helder water.

In juni tot en met augustus zijn er regelmatig authentieke strandfeesten; b.v. 15 augustus het feest van Iemanjá, de godin van de zee. Prachtig zijn ook de tochten van verlichte jangadas (platte bootjes van de vissers). Buiten de stad zijn zowel naar het noorden als naar het zuiden toe tientallen kleine strandplaatsen. Bij deze plaatsjes vindt u gave stranden, maar nog weinig toeristische voorzieningen (winkels, bars, restaurants, hotels). We noemen enkele plaatsen waar behalve het strandleven nog iets te zien en te beleven is en waar in ieder geval overnachtingsmogelijkheden zijn, stopplaatsen voor wie een lange reis langs het strand maakt.

Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden met een buggy door de duinen over het strand van Fortaleza naar Natal te rijden. Daar doet u een week over. Maar dan zie en beleef je wel wat. Vanuit Fortaleza naar het zuiden toe komt u langs Aquiraz, iets landinwaarts aan de BR 040 Cascaval, verder Berberibe, Aracati en Canão Quebrada. Vooral dit oude vissersplaatsje is klaar voor het ontvangen van gasten en heeft ook een aantal bezienswaardigheden. Het is een trekplaats voor rugzak-toeristen en een gelegitimeerd hasjcentrum. Nu komen er ook veel andere toeristen. Van hieruit 70 km gaaf strand tot de grensplaats Tibau.In het stadje is een heuse shoppingstraat en er zijn tientallen kleine hotelletjes en restaurants. Ook aan de strandboulevard zijn goede eetgelegenheden.

Naar het noorden toe noemen we Paracuru, Baleia en vooral Jericoacoara (authentiek hippiedorp, waar backpakkers zich direct thuis voelen) en Aracaú. Ook in al deze plaatsen zijn restaurants en slaapgelegenheden. Er zijn niet alleen stranden, maar ook het duinlandschap is mooi en zeer geschikt voor buggytochten.

We doen ruim 500 km strandleven veel tekort door nu het binnenland van Ceará in te gaan. Aquiraz, de vroegere hoofdstad, ligt 30 km ten zuiden van Fortaleza. In dit oude stadje kan men de Sitio do Colégio bezoeken, de ruïnes van een vroegere jezuïetenvestiging. Onderweg passeert men een om aandacht vragende rumdistilleerderij bij São José do Ridimar.

Juazeiro do Norte, 528 km landinwaarts is het bedevaartcentrum ter ere van Padre Cícero Romão Batista. Hij overleed in 1934. Aan deze priester, die ontelbare wonderen verricht zou hebben, is een standbeeld gewijd van 25 meter hoog, waar op 24 maart en 1 en 2 november processies heen trekken vanaf Capela de Perpétuo Çocorro, de verzamelplaats voor de bedevaartgangers uit alle regio’s. Ook tussen de feestdagen door is deze stad een stop, vergelijkbaar met het Lourdes en Kevelaar van Europa. Het is echt de ’heilige’ van het noordoosten. Heilig wel tussen aanhalingstekens. Want deze priester is door de officiële kerk nog niet heilig verklaard. Hij kaartte namelijk ook sociale wantoe-standen aan en beschuldigde ‘de Kerk’ daar te weinig tegen te doen.

Voor wie de verering van Padre Cícero wil meemaken geven wij enkele hoteltips. Let wel op de hoogtijdagen, dan is alles lang tevoren volgeboekt.

•, Pousada Portal do Cariri Avenida Leão Sampaio 2120,  tel.088-571-2120

•, Vales Lazer, Av. Placido Castelo,te. en fax 088-571-2544.

•, Juá Palace, Av. Castelo Branco 2558, tel.088-511-0844 als een goedkoper alternatief.

Er is een frequente busverbinding met onder meer Forteleza (4 keer per dag). De trip duurt 9 uur. Het busstation is aan de Rua Delmiro Gouvéia.

Ook in deze staat zijn enkele beschermde natuurgebieden van grote waarde en zeer de moeite waard er stil te staan.Toeristische faciliteiten zijn er nauwelijks. In de heuvels tussen Fortaleza en de grens met de staat Piauí ligt een beschermd natuurgebied, het Parque Nacional de Ubajara. Het ligt aan de Br 222 en het beheer is in handen van IBAMA, tel.088-634-1388. Maar ook de Chapada do Araripe, een natuurgebied met meren en watervallen, ten westen van Juazeiro do Norte is een bezoek waard.

10 prachtige bestemmingen in Fortaleza en Brazilië