Het Noordoosten

Swipe

Maceió

De hoofdstad Maceió (900.000 inwoners) ontwikkelt zich snel tot een belangrijke toeristische bestemming. Deze jonge stad (1815) ligt 285 km vanaf Recife. Het centrum heeft  geen historische monumenten. Interessant is de stadsmarkthal in het park Rio Branco. Er is een museum met historische folklore en antropologische herinneringen: Museu Théo Brandào.

Het bekendste strand is het Praia do Pajuçara. Andere stranden zijn Da Avenide, Jatiúca, Guaseuma en Garça Forta. Tot het strandvertier behoren hier behalve het zonnen, ook de koraalvissers, de volksdansers, de capoeiradancers en de volleybalspelers. Apart van deze stad, deze stranden, zijn de koraalriffen, twee km uit de kustlijn, waar u met eenvoudige bootjes naartoe gebracht kunt worden.

Tijdens het Festival de Mar, 22-29 juni, leven de deelnemers zich uit in sport, dans en muziek. Volgens ooggetuigen veranderen bezoekers ongemerkt in deelnemers. Andere feesten, waar u ongemerkt in terecht kunt komen zijn natuurlijk de festas juninas, die in het hele noordoosten gevierd worden. In november viert de stad zijn eigen carnaval (Maceiófeest). In dezelfde maand is er ook een jazzfestival. Groots is het Iemanjáfestival. Ter ere van deze zeegodin is er een publieke, specifieke candomblé-viering. Op het Praia do Francês, bij Marchal Deodoro, de vroegere hoofdstad, is het strandfeest fascinerend. Dit badplaatsje ligt 18 km ten zuiden van Maceió. In dit oude stadje zijn enkele bezienswaardige godshuizen, de kerk van São Franscisco (1684) en van Nossa Senhora da Conceiçao (1755).

De tweede zondag van januari begint het vierdaagse feest van Senhor Bom Jesus dos Navegantes met imposante vaartochten met verlichte boten langs het strand. Op weg naar strandplaatsjes ten noorden en ten zuiden van de hoofdstad vallen de mooie palmenstrandweggetjes op. Naar het noorden toe zijn bestemmingen Garça Tarta en Pratagy.

Naar het zuiden Ponta da Barra, vanwaar u een prachtige boottocht kunt meemaken door de Lagoa Mundaú en waar u zelf kunt zien dat het water te vuil is om in te zwemmen, vanwege een vervuilende chemiefabriek. Betere stranden vindt u in Praia da Francés en Barra de São Miguel.

Penedo

Penedo,173 km ten zuiden van Maceió, is een gaaf koloniaal stadje, toegewijd aan de kleine St. Franciscus. De Nossa Senhora da Corrente en de São -Gonçala Garcia (1758) zijn twee prachtige kerken. Er staan ook veel koloniale huizen. Penedo ligt aan de monding van de Rio São Francisco. Boten die de rivier op en af varen zijn vaak met houtsnijwerk op de boegen versierd.

Hier was een van de eerste koloniale nederzettingen, vanwaaruit het achterland verkend en veroverd werd. Bij Penedo bouwde Maurits van Nassau een fort, waarvan de fundamenten nog aanwezig zijn. Hier, juist ten noorden van de São Francisco-rivier, was het zuidelijkste punt van de kustlijn die de Hollanders dertig jaar bezethielden.

Op de fundamenten van Fort Mauricio staat nu een restaurant. Een kantoor voor toeristeninformatie vindt u in het Casa da Aposentadoria op de Praça Barào de Penedo, tel.082-551-2728. Desgewenst gaat een medewerk(st)er met u een stadswandeling maken.

Ten noorden van Maceió ligt Porto Calvo waar zich in de moerassige bossen menige confrontaties tussen Portugezen en Hollanders afspeelden.

10 prachtige bestemmingen in Maceió en Brazilië