Het Noordoosten

Swipe

Natal

Wie Natal leest of schrijft moet weten dat de gemeente Natal ook Ponta Negra omvat. Dit stadsdeel ligt 12 km naar het zuiden uit het centrum van het oude Natal. Twee verbindingswegen houden de twee stadsdelen bijeen. De Via Costeira, waaraan een tiental luxe hotelresorts ligt aan de Oceaan met elk eigen (zwem)voorzieningen, maar niet overal veilig oceaanwater, vanwege rotsformaties, branding en ruw water. De andere route loopt door een groot winkelcentrumgebied, de Avenido Getúlia Vargas.

Voor de historie van Natal moet u in het oude centrum zijn, voor het uitgaansleven in Ponta Negra.

In Natal zijn wel enkele stranden, maar die worden hoofdzakelijk benut door de lokale bevolking (730.000 inwoners). De uitgaanswijk, vooral zondags, is de oude havenwijk Ribeira, met de Rua Chile. De toeristische stranden en het bijbehorende uitgaansleven vindt u in Ponta Negra. In Natal is de Forte dos Reis Magos het -eerste opvallende historische monument. Het is open van dinsdag tot zondag. Let op de eigendomszuil, ooit (1501) bedoeld om het gebied rechtens te claimen. De Indianen zagen er meer in en gebruikten de zuil bij huwelijks- en scheidingsprotocollen. Het museum Camâra Cascudo geeft een beeld van de Indiaanse voorgeschiedenis van deze streek (Av. Hermes da Fonseca 1398, tel084-212-2795).

Eigentijdse, politieke geschiedenis vindt u in een herenhuis genoemd naar en bewoond geweest door een politieke grootheid, João Café Filho, Rua de Conceiçao 601. Deze Café Filho was een blauwe maandag president van Brazilië (1954-1955), na de zelfmoord van Vargas.Zijn woonhuis is open van maandag tot en met vrijdag.

In het oudste stadsdeel domineert de Santa Antôniokerk. Een knap stukje moderne technische bouwkunst is de brug over de Rio Potengi, waardoor het gebied naar het noorden toe beter ontsloten is. In de oude wijk Bom Pastor is het project Meninos Capoeristas de Natal, MCN, gehuisvest, een vanuit Nederland gesponsord straatkinderenproject (SOOS Brasil).

Bekendste stranden in Natal zijn Praia de Forte, dos Artistas en do Meio. Ponta Negra is te definiëren als strand met bars, disco’s, winkels en een flaneerboulevard van 3 km met terrasjes. Een prachtig veilig, vlak strand, waar ‘s morgens de vissers hun vangst binnenhalen en sorteren. Daarna nemen de gasten bezit van de stranden. Na enkele uren waarderen zij de parasols, die de heftigste zonnestralen tegenhouden. Bijna doorlopend geven atleten een show futevolleybal. Er is een speelveld van de Liga Noord en daar spelen volgens rooster de besten tegen elkaar in duo’s.

Futevolley is beachvolleyballen met alles behalve de armen en handen, een lichaamsbeheersing en atletisch vermogen dat een lust voor het oog is. Ook de tientallen diverse verkopers die over het strand lopen en rijden zijn een film, met uiteraard alle soorten eten en drinken, maar ook kunstnijverheid, crèmes en funartikelen. Het meeste geluid komt uit handkarretjes, die zijn omgebouwd tot disco’s met regionale en wereldmuziek.

Carnatal is de eigen Nataliaanse invulling van het Braziliaanse carnaval. Het wordt niet zoals overal in februari gehouden, maar in december, aan het begin van het toeristenseizoen. Dus wie in Europa carnaval wil ontwijken kan in het voorjaar rustig naar Natal gaan. Zoals elders in het noordoosten kunt u in Ponta Negra/Natal boeken voor buggytochten, desgewenst voor een meerdaagse tocht door de duinen naar Fortaleza.

 Met een shuttlebus kunnen gasten naar de moderne winkelcentra en -churrascuria’s in het nieuwe winkelcentrum, tussen Ponta Negra en Natal of wandelen in het beschermde duinpark tussen de beide stadsdelen.

Vanuit Natal kunnen excursies gemaakt worden op de Rio Potengi en zelfs de Atlantische Oceaan, maar men kan ook op elke eerste woensdag van de maand vanaf het prachtige Praia do Cotovelo een uitstapje maken naar de Barreira do Inferno in Eduarda Gomes, 12 km ten zuiden van Natal vlak bij de Praia do Cotovelo, de Braziliaanse raketlanceerbasis.

Het mooiste strand bij Natal is Genipabu, 30 km noordwaarts. Hier kunnen ook buggydrivers hun hart ophalen in de duinen. In Pirangi do Norte kunt u even indrukken opdoen onder de grootste cashewboom. Deze ene cajueiroboom is 8400 m² in omvang (groter dan een voetbalveld).

 Een leuke stop kan ook gemaakt worden bij Pipa, waar een actief strandleven geboden wordt aan de vele gasten. Het imago, ‘het’ hippiedorp van Zuid-Amerika te zijn, maakt men niet meer waar, hoewel het u niet mag verbazen iemand tegen te komen, die precies weet hoe de wereld gered kan worden. Op het Praça do Touros, 100 km noordwaarts, lopen nu geen wilde stieren meer los rond, maar daaraan heeft deze plek wel haar naam te danken.

Andere badplaatsen van belang zijn Rio do Fogo, Maxaranguape, Redinha Forte – allemaal ten noorden van Natal en naar het zuiden toe Tibaú do Sul (net over de Rio Riacho da Prega), Ponta Gorda en São Roque waar op 16 augustus 1501 een Portugese expeditie landde, een jaar na de ontdekking van Brazilië.

Aanbevolen is een excursie of trip te maken naar het binnenland van Rio Grande do Norte. Gewoon om een indruk te krijgen hoe groot de verschillen zijn tussen de dorpjes en stadjes in de sertão en langs de kust. Veel toeroperators bieden zulke trips aan.

10 prachtige bestemmingen in Natal en Brazilië