Het Noordoosten

Swipe

Recife

Recife is nu een stad met meer dan 1,5 miljoen inwoners. Het is een echte Braziliaanse stad met een mix van economische drukte en favela’s, waar ook drukte heerst, maar armoede overheerst. Er zijn oude vervallen wijken en sjieke hotelwijken en kantoorgebouwen, die qua allure wedijveren met de financiële centra van Londen en New York. Recife heeft een rijke geschiedenis en een boeiende omgeving, voldoende voor een langer verblijf. En dan zijn de stranden een bescheiden aandachtspunt. Er zijn klassieke bouwwerken, er is moderne architectuur te bewonderen en onze aandacht gaat ook uit naar de fundamenten van deze stad, gelegd door ónze voorvaderen.

Wie er tijd en aandacht voor heeft kan authentieke Pernambucaanse muziek beluisteren en evenementen bezoeken, die echt alleen hier thuishoren, maar desalniettemin helemaal Braziliaans zijn. We gaan door de stad en attenderen op historische en culturele highlights. Het hart van de stad, het oude centrum omvat de wijken Santo Antônio, Recife Antigo en Boa Vista,. Deze wijken zijn door bruggen over de grote rivieren met elkaar verbonden en zijn lopend bereikbaar.

Het museum voor moderne kunst kunt u vinden aan de Rua da Aurora 265. Een goed inzicht in de geschiedenis van Pernambuco en van het leven op de suikerplantages krijgt men door een bezoek te brengen aan het Museu do Homen do Nordseste, dat opgericht werd door de antropoloog Gilberto Freyre en geopend is op dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur, in de weekends en op feestdagen van 13.00-17.00 uur. Adres: Av. 17de Agosto, 2187 Casa Forte. De bus naar dit museum vertrekt bij het park 13 de Maio; de trip duurt een half uur.

 

De Officina Cerâmica Francisco -Brennand is de studio van deze vermaarde schilder en exotische beeldhouwer, waar men hem met zijn leerlingen aan het werk kan zien op werkdagen van 8.00-11.00 uur en van 14.00-17.00 uur, ’s?zaterdags van 8.00-11.30 uur. Adres Av.Caxangá (Várzea). Advies: neem een taxi. Voor telefonische informatie over openingstijden, exposities en rondleidingen: tel.081-3271-2466, http://www.brennand.com.br

 

In het Museu do Estado de Pernambuco, Av. Rui Barbosa 960, hangen werken van Frans Post en andere herinneringen aan de Hollanders. Open: dinsdag-zaterdag van 9.00-17.00 uur, ’szondags van 14.00-17.00 uur. Voor Nederlandse bezoekers aan Recife is het  Instituto Ricardo Brennand om meerdere redenen een must. Het is er sowieso goed toeven, binnen en buiten, maar een aparte afdeling van de schilderijen betreft de schilderijen van Albert van  Eeckhout. Deze schilder – in het gevolg van Prins Maurits – heeft unieke schilderijen gemaakt van mensen, kleding, gebruiksvoorwerpen en onderdelen van maaltijden en vooral vruchten. Prachtige, realistische, bijna fotografische details en anatomische tekeningen van de verschillende rasmengelingen (Indianen, Afrikanen, Europeanen).

 

Het strand- en uitgaansleven van -Recife concentreert zich op Boa Viagem. Goede stranden in de stad zijn Pina, Piedade, Candeias en Tamandaré.

 

Men kan excursies maken naar Paulista, Conceição, Nosso Senhora do ó en Pau Amarelo, een fort uit 1719 in Maria Farinha. Ook in Fort Brum aan de Praça Luço Brasileiro werd ooit Nederlands gesproken.

 

Het centrum van het vermaaksleven is de Av. Conseilheiro Aguiar in Boa Viagem. Op de Praça da Boa Viagem wordt tijdens de weekends een kunstmarkt gehouden. Recife heeft een tiental theaters en een veelvoud aan plaatsen waar muziek gemaakt en gedanst wordt, meestal muziek en dans van de eigen streek en uit de eigen cultuur zoals de frevo, de maracatu en de xaxado. Elke week is er wel ergens in de stad een festival, gewijd aan een religieuze, politieke of historische gebeurtenis.

 

Santo Antônio 

Aan de kop van Santo Antônio kijkt u waar twee rivieren bij elkaar komen, de Rio Capibaribe en de Rio Beberibe. Hier, op de Praça da Republica staan statige overheidsgebouwen met daartussen het theater Santa Isabel, een mooi neoklassiek gebouw uit 1850 dat tussen 14.00 en 15.00 uur te bezichtigen is. Op ditzelfde plein staat ook het gerechtsgebouw met daar tegenover het Palácio das Princeses, het paleis van de ‘governador’ van Pernambuco. Hier om de hoek, aan de Rua do Imperador 206 staat de Capela Douradauit 1697. Deze ‘gouden’ kapel, een prachtig voorbeeld van Braziliaanse religieuze architectuur, wedijvert met de São Francisco in Salvador. Er hoort een museum bij met kerkelijke kunst, dat op werkdagen geopend is van 08.00-11.30 uur en van 14.00-17.00 uur. Op zaterdag is deze kapel alleen ’s?morgens open en op zondag alleen voor de eredienst.

De toren van de Convento do Carmo-kerk (1663) aan de Av. Dantas Barreto 646, die bezichtigd kan worden, wordt aan Nederlandse bouwmeesters toegeschreven. De Igreja da Ordem Terceira de Sao Francisco uit 1679, hier vlakbij, mag u niet missen. Het Casa da Cultura is oorspronkelijk een gevangenis uit de 19e eeuw, maar het interieur is geheel verbouwd en er heerst nu een gezellige sfeer. De cellen op de drie verdiepingen doen nu dienst als winkeltjes, waarin een grote keuze aan producten gemaakt van zilver, leer of klei te koop is. Men kan er ook likeuren in cadeauverpakking kopen, schilderijen, tekeningen en houtsnijwerk. Al met al wordt hier een goed beeld van de lokale cultuur gepresenteerd.

Een van de bekendste beeldhouwers in klei is de inmiddels overleden Vitalino. Van zijn leerlingen zijn er veel originele beeldjes, vooral in miniatuurbewerking. Ook al is men beslist van plan niets te kopen dan nog is een bezoek aan dit Casa da Cultura een ‘must’. Het is dagelijks open van 9.00-20.00 uur; ’s?zondags vanaf 15.00 uur. Adres: Rua Floriano Peixoto.

Ten slotte, we hadden hier ook kunnen beginnen, ligt in deze wijk, tegen de oceaan aan, het Forte das Cinco -Pontas, het vijfhoekige fort, dat oorspronkelijk gebouwd is door de Hollanders in 1630 en toen fort Frederik heette. Adres: Rua Vidal de Negreiros. Op de eerste verdieping is het Museu de Cidade (stadsmuseum), vooral interessant voor wie belangstelling heeft voor oude tekeningen en kaarten.

Recife Antigo 

In Recife Antigo is het buurtje bij de Praça Arthur Oscar van belang. Deze buurt heeft onlangs een grote restauratiebeurt ondergaan. Hier zijn gezellige terrasjes en restaurants. Hier is een punt voor toeristenformatie (Rua da Guia). Op het plein leven kunstenaars zich uit en in het straatje met de lieve naam Rua Bom Jesu (let op oude naambordje Rua dos Judeus) moet u zeker naar het Joods Historisch museum gaan. Dit museum is in de Sinagoga Kahal Zur Israel. U voelt zich even in Amsterdam.

Aan de Av. Alfredo Lisboa heeft u een prachtig zicht over de haven.

Instituto Ricardo Brennard

Een verhaal apart is het Instituto Ricardo Brennard. Deze bemiddelde kunstverzamelaar heeft op een terrein van honderden ha. een kasteel laten bouwen, waarin de geschiedenis van de laatste vijf eeuwen Brazilië te zien is. Het monument is in 2002 geopend. Er is een bibliotheek voor wetenschappers en journalisten. Maar er is ook veel te zien: gebruiksvoorwerpen, wapens, tapijten, beeldhouwwerk en meubilair. Het is ook een populaire bestemming voor scholieren. Om het museum populair te maken heeft de schenker bedongen, dat de toegang ’s maandags vrij moet zijn.

10 prachtige bestemmingen in Recife en Brazilië