Het noordoosten

Swipe

Moshi

Moshi ligt aan het einde van de spoorweg die Dar es Salaam met het noorden verbindt en wordt vooral gezien als een doorgangsplaats. Beklimmers van de Kilimanjaro reizen soms gelijk door naar het aanmerkelijk duurdere Marangu om vandaar hun klimtocht te beginnen. Moshi ligt bijna 80 kilometer oostelijk van Arusha en is een vriendelijke maar niet zo heel erg interessante stad met bijna 157.000 inwoners (2017) aan de voet van de Kilimanjaro. Aan deze berg dankt het ook zijn bekendheid want het merendeel van de bergklimmers gebruiken tóch Moshi als uitvalsbasis. Het is mogelijk om zo’n bergtocht in Moshi te boeken en het kan ook vertrouwd, maar net als elke stad van enige omvang is het toch uitkijken met wat en wie u iets onderneemt. Overigens staat Moshi bekend als een veilige stad, al wordt aangeraden om na het vallen van de avond de diensten van een lokale begeleider in te roepen.

Sinds een aantal jaren is Moshi ook de stad van waaruit de inmiddels befaamde Kilimanjaro marathon wordt gelopen. De stad staat ook bekend als ‘thuishaven’ van de Chagga- en Maasai volkeren. Al verblijven de meeste mensen slechts één nacht in Moshi, in de omgeving zijn best een paar plaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn en ze zijn vrijwel onontdekt want iedereen wil maar één ding: naar de top van de Kilimanjaro.

In de omgeving van het Chala en het Jipe meer, nabij de grens met Kenia zijn schitterende wandelmogelijkheden met adembenemende vergezichten. In de meren kan gezwommen (informeren!) worden en het zijn juweeltjes voor de hengelsportliefhebber. Het is echter noodzakelijk om het gebied te bezoeken onder leiding van een erkende gids in beschermende kleding en op goed schoeisel, de meren worden weinig bezocht en liggen in een jungle zoals u zich deze voorstelt. Ook de weg erheen is lang niet altijd begaanbaar, maar in Moshi is men ongetwijfeld op de hoogte van de situatie en vooraf informatie inwinnen over de toestand op het moment dat u er zich bevindt, is dan ook een must.

De omgeving van Moshi en vooral het lagergelegen gebied rond de Kilimanjaro, is wereldberoemd door de Arabica koffie, de beste koffie die in Tanzania wordt verbouwd. De meeste plantages zijn eigendom van leden van het Chagga volk. De plantages zijn echter maar klein en de prijs die ze voor hun koffie kregen was tot voor kort zeer laag. De koffie werd op de wereldmarkten verhandeld voor het tienvoudige van de prijs die de boeren ervoor kregen. Tegenwoordig is het allemaal wat beter geregeld en als gevolg hiervan zijn de Chagga’s tamelijk welvarend.

Ook Moshi heeft z’n klokkentoren en in de nabijheid ervan zijn de belangrijkste openbare diensten gevestigd. Het postkantoor is er en er zijn banken en wisselkantoren (let op de prijsverschillen!). Ook het kantoor van de immigratiedienst bevindt zich daar. Het Mweka Wildlife Museum is zeker een bezoek waard en als u van leuke lokale hebbedingen houdt moet u een bezoek brengen aan de Mwariko Art Gallery. Echt bijzondere dingen worden gemaakt bij Shaw Industries. Lederen voorwerpen, gedroogde bloemen waar de meest kunstzinnige voorwerpen van worden gemaakt en bijouterieën. De meeste werknemers zijn op de een of andere manier gehandicapt en voorzien op deze manier in hun onderhoud. Het is allemaal te koop bij Our Heritage in Hill Street. Niet bijzonder goedkoop maar wel heel apart.

10 prachtige bestemmingen in Moshi en Tanzania