Het noordoosten

Swipe

Kidepo Valley nationaal park

• Oppervlakte: 1442 km2
• Te bereiken vanuit: Kitgum en Moroto en per vliegtuig vanuit Kampala
• Beste bezoektijd: juni-augustus en december-maart (juni-maart)
• Diersoorten o.a.: vele antilopesoorten, buffels, luipaarden, olifanten en de zeldzame boomklimmende leeuw
• Vogels: meer dan 465 soorten waaronder 58 soorten roofvogels
• Landschap: berggebied 910-2750 meter met prachtige dalen, alsmede savannen
• Verblijfsmogelijkheden: Apoka Restcamp en twee kampeerplaatsen
• Bijzonderheden: waarschijnlijk het mooiste n.p. van Uganda
• Inlichtingen: via Uganda Wildlife Authority in Kampala. Via de UWA kunt u ook reserveren voor een verblijf in het park en men is op de hoogte van de situatie ter plaatse, zowel voor wat betreft de toestand van de wegen als van de veiligheid.

Wat jammer dat zo weinig mensen een bezoek brengen aan het Kidepo Valley n.p., hoewel, gezien de onrust die vaak in het gebied de kop opsteekt dit zeer begrijpelijk maakt. Overigens, het zijn vaak de schermutselingen tussen volkeren die de onrust veroorzaken en deze hebben dus geen politieke achtergrond in de betekenis dat landen elkaar een gebied betwisten. Vrijwel elke touroperator kan u inlichten over de (politieke) toestand ter plekke en er is niemand die u erheen laat gaan als men er niet absoluut zeker van is dat dit zonder risico kan. Met die zekerheid als uitgangspunt is een bezoek aan dit n.p. het overwegen tenminste waard, hoewel het aan te bevelen is om vooraf een prijscalculatie te maken.

Kidepo Valley n.p., nationaal park sinds 1962, is zonder twijfel een van de mooiste nationale parken van Uganda. Het wildleven is er, de oppervlakte in aanmerking genomen, zeer rijk gevarieerd, het landschap is spectaculair. Het park is genoemd naar de rivier Kidepo die het park doorkruist en ontspringt op de Dongotona, een 2623 meter hoge berg in Soedan. Een van de zijrivieren, de Narus, doorsnijdt het zuidelijke gedeelte van het park en heeft eveneens een zeer fraai dal waar u veel wild kunt aantreffen. Hoewel het park dus door diverse rivieren wordt doorsneden, heeft het toch vaak te maken met droogte. Er komen jaren voor dat er slechts enkele dagen per jaar water door de rivieren stroomt. Soms slaat de natuur de late regentijd gewoon over en heerst er droogte van oktober tot maart. De dieren en de natuur schijnen zich met deze afwijking verzoend te hebben.

Op de grens van het n.p. bevinden zich diverse dorpjes, alle bewoond door Karimojong. Bijzonder is dat in deze uithoek van Uganda Karimojong leven die een zwervend bestaan leiden. Hun leefwijze wordt wel vergeleken met die van de Maasai. Dat heeft van alles te maken met de verschillende groeperingen waarin de (nilotische) Karimojong onder te verdelen is: Jie, Ik, Nyangia, Napore, Teuso en Dodoth. In dit gebied leven, of liever gezegd, zwerven de Dodoht. U kunt weliswaar bij de lokale bevolking overnachten, maar u kunt het beste gebruikmaken van de faciliteiten van het Apoka Restcamp, binnen de grens van het park gelegen. De staf van het kamp is graag bereid uw maaltijd te verzorgen, men verwacht wel van u dat u uw voedsel meebrengt.

Vanuit het kamp leidt een tweetal wegen door het park waarlangs men op safari gaat. Beide routes komen op zeker moment aan de rivier Winy, maar kruisen ook het bergachtige gebied. De hoogste top wordt gevormd door de 2750 meter hoge Morungole. In de nabijheid vindt u ook de iets hogere Lutoke (2797 m), op diverse plaatsen in het park als het ware voor het grijpen. Deze bevindt zich echter op Soedanees grondgebied.

U kunt er ook per vliegtuig komen. Vanuit Kampala brengt men u tot binnen de grenzen van het park, nabij Apoka is een landingsstrip. De afstand tot Kampala bedraagt, afhankelijk van de weg die u volgt, minimaal 660 kilometer, met uw eigen vervoer moet u rekenen op een rit van twee tot drie dagen. Als u onderweg nog wat parken wilt bezoeken of wat dorpen aan wilt doen, bent u zomaar een week onderweg.

Zoals al opgemerkt: het wildleven is er rijk en gevarieerd. Niet minder dan 88 soorten wild hebben in het park hun vaste woonplaats. Behalve de talrijke antilopesoorten zoals de beide koedoes en de dikdik (waarvan overigens enkele soorten dreigen te verdwijnen door toedoen van stropers), vindt u er olifanten, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, giraffen, buffels, gevlekte hyena’s en zebra’s. De aapsoorten zijn onder andere vertegenwoordigd door de bavianen. Van het geregistreerde wild in Uganda komen 28 soorten alleen in dit park voor.

Kidepo Valley n.p. is een van de weinige plaatsen in Uganda waar u struisvogels kunt aantreffen. Het vogelleven is zeer de moeite waard. Volgens de meest recente tellingen is men zeker van 468 verschillende soorten. Op de lijst staan verder nog 24 soorten die men waarschijnlijk wel heeft waargenomen, maar waaromtrent nog geen zekerheid bestaat. In het park bevindt zich een museum waar een goede indruk gegeven wordt over allerlei zaken die met de historie van het park te maken hebben.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kidepo Valley nationaal park en Uganda