Het noordoosten

Swipe

Moroto

Het gebied tussen Moroto en de grens met Kenia is zeer de moeite waard. Is de omgeving van Moroto betrekkelijk vlak met heel veel soorten acacia’s, het achterland is bergachtig met als uitschieter de 3084 meter hoge Mount Moroto, voor de liefhebbers een te nemen hindernis.

In en in de omgeving van Moroto komt u in aanraking met het Karimojongvolk, landbouwers en veeboeren. Ze leven strikt gescheiden van andere volkeren en u kunt ze uitsluitend in de noordoosthoek van Uganda vinden. De Karimojong, van Nilotische oorsprong, leven polygaam en zelfs voor hun huwelijk is het gebruikelijk dat jonge mannen meerdere meisjes tegelijkertijd het hof maken. Echter niet voordat ze de inwijdingsceremonie tot ‘man’ hebben ondergaan. Doorgaans gebeurt dit collectief en op aanwijzing van de vader in overleg met de dorpsoudsten. De jongen krijgt een stier, moet deze zelf slachten en eet deze met zijn vrienden. De vetkwab van de stier met kop en nek, alsmede de maag en de romp schenkt hij aan zijn moeder. Het enige wat hij niet deelt met anderen zijn de ballen, deze bevorderen zijn potentie en maken een man van hem.

De Karimojong hebben hun eigen taal, voor zover bekend vrijwel onverstaanbaar voor andere volkeren: Nga Karimojong. De vrouwen spelen een betrekkelijk ondergeschikte rol, zij worden niet geacht meerdere mannen te hebben, als ze weduwe worden, neemt de oudst in leven zijnde broer van de overleden echtgenoot de zorg voor hen over. Bij het ontbreken ervan gaan ze terug naar hun familie en trouwen niet meer. De Karimojong zijn zeer vriendelijk en gastvrij.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Moroto en Uganda