Het noordoosten

Swipe

Kustroute en het oude Nemea

Korinthos – Kustweg tot Derveni – Rozena – Evrostina – Mosia – Stymfalia – Galatas – Nemea – Korinthos (circa 150 km)

De stranden tussen Korinthos en Derveni zijn goed, maar vaak kiezelachtig. Er gaan maar weinig wegen het binnenland in. In de directe omgeving wordt veel landbouw bedreven. Voor het overige is het toerisme in het heuvelachtige landschap zeer gering.

Via de oude weg bereikt men de drukke havenstad Kiato, waar krenten, olijven en tomaten worden verscheept. Een lange boulevard geeft de suggestie van een druk strandleven. Enkele kilometers het binnenland in liggen ten zuiden van Vassiliko de ruïnes van de klassieke stad Sikyon (6e eeuw voor Chr.), waar eens de beroemde beeldhouwer Polykleitos heeft gewerkt. In een hersteld Romeins badhuis is een klein museum met mozaïeken en vazen ingericht. Voorts vindt men er de fundamenten van een tempel van Artemis, de resten van een gymnasion met twee bronnen bij een trap en de eerste rijen zitplaatsen van een theater. Wie van een ongerept, stil Grieks landschap houdt, kan via Souli en Krioneri door een landbouwstreek rijden, die langzamerhand overgaat in heuvels. Zwervend naar Bozika en Asprokambos bereikt men ten slotte Stymfalia.

De route langs de kust volgend komt men in Xilokastro, een meer bekende badplaats met smal kiezelstrand. Vanuit deze plaats kan men per auto of per bus (5.15 uur en 14.00 uur) het binnenland in naar de drie Trikaladorpen. Naarmate men de Killini-bergen nadert, worden de dorpen schaarser en kronkelt slechts een enkele weg het gebergte in. Vanuit Trikala kunnen voettochten worden gemaakt naar de top (2374 m). Onderweg zijn er schuilhutten, in de omgeving daarvan ligt de geboortegrot van Hermes, de bode der goden. Informatie over voettochten: hotel Asteria, Ano Trikala, 92745-091207.

Overigens wordt in deze omgeving ’s winters de skisport beoefend.

Bij Derveni, waar het strandleven niet zo aantrekkelijk meer is, volgt de route het binnenland in via Rozena naar Evrostina en Karia door de Mavro-bergen (1750 m) in een indrukwekkend landschap. In Mosia en het duizelingwekkend gelegen Lafka zijn benzinepompen. De route loopt hier zuidelijk van het Stymfalische Meer, waar de held Herakles een van zijn twaalf werken verrichtte.

De bergroute kronkelt in scherpe bochten langs Psari, Galatas en Aldonia naar Nemea en Korinthos (zie ook route 11).

Appartementen Nefeli

Het in natuursteen opgetrokken Nefeli ligt in een prachtige, met olijfbomen gevulde omgeving. Het kleinschalige complex is ideaal voor rustzoekers en de...

v.a. 509.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kustroute en het oude Nemea en Peloponnesos