Het Noordoosten van Ibiza

Swipe

Port de Sant Miquel

Port de Sant Miquel ligt aan een fraaie baai met een fijnkorrelig zandstrand en hoge omliggende kliffen. De inwoners van het stadje spreken zelf vaak over Port de Balanzat als ze het over hun woonplaats hebben. Enkele appartementencomplexen kijken vanaf de kliffen op de baai neer.

Cueva den Can Marga

Bergopwaarts mondt een weg uit bij de Cueva den Can Marga (Cova den Can Marga); geopend: Pasen-okt. 10.30-13.30 uur en 15.00- 19.00 uur; rondleiding: 35 min.; tel. 337476). Dit is de mooiste druipsteengrot van Ibiza. Vanaf het terras van de cafetaria heeft u een uniek uitzicht op de beneden u liggende baai.

Op de achtergrond ligt het eiland Maruda waar een unieke hagedissoort leeft. Het grote huis op het voorste eilandje werd gebouwd door een familie uit Barcelona; sinds jaren is het in bezit van een Nederlandse zakenman. De huidige druipsteengrot is fossiel, dat wil zeggen dat er geen water meer door de grot stroomt en er dus ook geen kalkafzetting meer plaatsvindt. Alleen tijdens zware winterse regenbuien stroomt er soms wat water door de grot. Alle watervallen, meertjes, travertijnterrassen en stroompjes die u dus in de grot ziet, zijn kunstmatig aangelegd op plaatsen waar in het verleden wel water stroomde. Bijzonder is de licht- en geluidsshow bij de waterval.

Ontstaan Cova den Can Marga

De grot ontstond zo'n 100.000 jaar geleden tijdens een aardverschuiving, zoals nog goed te zien is aan de twee schuin liggende steenlagen waar u als het ware tussendoor loopt. In de grot zijn resten gevonden van uitgestorven knaagdieren. Later werd de grot gebruikt door smokkelaars die hier hun smokkelwaar verstopten. Ze hesen hun goederen uit zee vanuit een opening die zich zo'n 14 m boven de zeespiegel bevond. Hier bevindt zich nu de ingang van de grot; deze is bereikbaar via een lange trap. Het eerste wat opvalt bij het betreden van de druipsteengrot zijn de fraaie pegels van kalksteen die vanaf het plafond naar beneden hangen en de kalksteenkolommen die uit de vloer omhoog rijzen. Deze pegels worden stalactieten genoemd en de kolommen stalagmieten. Zij zijn ontstaan door het regelmatige druppelen van het kalkhoudende water uit de bovenkant van de grot; elke keer dat er een druppel valt, wordt er boven in de grot een beetje kalk afgezet. Op de plek waar de druppel valt komt ook kalk terecht. Met elke druppel wordt de afzetting iets groter en zo ontstaan na duizenden jaren uit deze kalkafzettingen stalactieten en stalagmieten. Een gemiddelde stalactiet of stalagmiet groeit met slechts 0,2 millimeter per jaar.

Playa de Sant Miquel

Op slechts 1,5 km afstand van Port de Sant Miquel ligt het brede zandstrand Playa de Sant Miquel (Platja de Sant Miquel). Het strand ligt aan een langgerekte inham en is omringd met afgeronde heuvels bedekt met pijnbomen. Midden in de baai staat een eenzame rots die als een priemende vinger naar de hemel wijst. Vanaf een kleine bar heeft u een fraai uitzicht op de baai en de nabijgelegen boothuisjes.

Wandelroutes en fietsroutes Port de Sant Miquel

Vanuit Port de Sant Miquel kunt u twee wandelroutes en fietsroutes volgen. De eerste voert naar de 18e-eeuwse wachttoren Torre des Molar, De tweede wijst de weg naar de Cova den Marca en het 160 m lange zandstrand van Cala de Benirras. In de jaren zestig van de vorige eeuw vierden de hippies hier hun feesten tijdens de volle maan.

-Wandelroute 1 (niet geschikt voor fietsers): Port de Sant Miquel-Torre des Molar; afstand: 3 km v.v.; kleurmarkering: blauw.

-Wandel- en fietsroute 2: Port de Sant Miquel-Cala de Benniras; afstand: 4 km v.v.; kleurmarkering: geel.

Siau Ibiza Hotel

Siau Ibiza Hotel is een luxe adres voor een heerlijke vakantie op het prachtige eiland Ibiza. Het ligt op slechts een klein...

v.a. 544.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Port de Sant Miquel en Ibiza