Het noordoosten

Swipe

De omgeving van Río Blanco

Mulukuku

Mocht je hier stranden vraag dan naar Hermana Sandra Prase van Parroquia de San Pedro voor onderdak. Vanaf dit dorp is het nog anderhalf uur naar Santa Rosita, niet te verwarren met La Rosita ná Siuna, een tocht die vanaf hier nog zeven uur duurt. Bussen vertrekken ieder anderhalf uur naar Siuna en doen er vier uur over; C67.

Siuna

De huizen van Siuna liggen verspreid tegen de heuvels en aan het water. De bus baant zich slingerend een weg door het dorp en stopt uiteindelijk naast de markt. Hiervandaan rijden trucks naar Rosita. Ook kun je vanaf hier naar Bonanza reizen. Dit dorp ligt in het biosfeerreservaat Bosawás.

Mulukuku: van 3.30 tot 20.00, ieder anderhalf uur, C67. Duur: 4 uur.

Rosita: trucks, van 4.00 tot 16.00 uur, ieder anderhalf uur, C80. Duur: 3 uur.

De expreso naar Managua vanuit Puerto Cabezas passeert in de namiddag maar hoe laat dat precies is, hangt af van weersomstandigheden en eventuele vertragingen. Een kaartje kost C200. Reken op twaalf uur reistijd.

Bonanza

Bonanza vormt met Siuna en Rosita de mijndriehoek (triángulo minero). In dit mijnbouwgebied, vooral rond Bonanza, delft men goud. Een groot deel van de lokale bevolking is hierbij afhankelijk van het Canadese bedrijf HEMCONIC dat de mijnen exploiteert. Door de mijnbouw heeft dit plaatsje in verhouding met de rest van de streek een hoog percentage stedelijke bevolking (43%). De meeste bewoners, bonanceños genaamd, zijn mestiezen, aangetrokken door economische voorspoed. Een minderheid behoort tot de inheemse Sumo- en Miskitobevolking. Naast mijnbouw leeft men van landbouw en veeteelt.

Rosita

Bussen van en naar Puerto Cabezas doen dit kleine mijnwerkersplaatsje onvermijdelijk aan. Het is een goede uitvalsbasis voor een tocht naar Bonanza.

Vanuit het busstation linksaf, liggen in het eerste lange blok links verschillende fritangas en comedores. Hier zit ook El Sol, een net en schoon hospedaje. Men verhuurt er kamers met fan en tweepersoonsbed voor C40 voor één persoon en C70 voor twee personen. Douche en toilet op de gang.

Om 7.30 uur vertrekt de bus naar Puerto Cabezas, een lange en hobbelige rit maar zeer de moeite waard. Onderweg valt er veel te genieten: heuvels, bossen, grasland, mistslierten, grazend vee en houten huisjes met daken van palmbladeren. Het eerste uur is de weg redelijk en men stopt onderweg om iets te eten. De rit duurt afhankelijk van het weer ongeveer vijf uur en kost C160.

Bussen en trucks naar Siuna gaan ieder uur tussen 5.30 en 15.00 uur, afhankelijk van het vervoermiddel +/- C80. Duur: 3 uur.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Río Blanco en Nicaragua