Het noordoosten

Swipe

Puerto Cabezas (Bilwi)

Puerto Cabezas is de hoofdstad van het departement RAAN en de tweede haven aan de Atlantische kust. De plaats was voorheen een inheemse gemeenschap en heette Bilwi. Sinds kort is dit weer de officiële naam maar in de volksmond is het nog steeds ‘Puerto’. De gemeente waartoe de stad behoort, heet ook Puerto Cabezas. Puerto telt 30.000 inwoners en ligt relatief geïsoleerd. Er leiden geen geasfalteerde wegen naartoe. Dat maakt deze provinciale hoofdstad vooral in de regenperiode slecht bereikbaar. Mensen die het kunnen betalen nemen het vliegtuig. Voor toeristen blijft de busreis natuurlijk een uitdaging. Er is onderweg veel te zien. Vanuit de stad kun je Miskitogemeenschappen bezoeken. Waspam is het centrum en het vertrekpunt voor kanotochten over de Río Coco.

Bezienswaardigheden

Zoals gebruikelijk is het Parque Central als uitgangspunt genomen voor de beschrijving van de ligging van de verschillende plekken. Er is geen kerk en dit keer is de zee aan de oostkant het referentiepunt.

Een kantoor van de movimiento de mujeres ‘Nidia White’, een vrouwenbeweging, ligt vanaf de noordoosthoek in het vierde blok, aan de linkerkant. Nidia was een Miskitostudente uit Waspam die in de jaren tachtig haar leven verloor in de strijd voor de vrouwenrechten. De beweging komt op voor de rechten van vrouwen in het algemeen en heeft ook kantoren in Siuna, Rosita en Bonanza. Op dit moment probeert men Waspam erbij te betrekken. Er worden cursussen georganiseerd zoals kleding maken, om de zelfstandigheid van de vrouwelijke bevolking te vergroten. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur; zaterdags van 13.00 tot 17.00 uur. Men staat je graag te woord.

Casa museo Judith Kain Cunningham is zeker een bezoek waard. De woning van deze Nicaraguaanse kunstenares is ingericht als galerie, museum en hospedaje (zie hotels en hospedajes). Het fraaie Caribische huis is in 1955 gebouwd. Nu is het een expositieruimte voor werk van Judith en andere kunstenaars. Er hangt onder andere primitieve schilderkunst, patchwork en familiefoto’s van de Cunninghams. Sfeervol zijn de veranda’s en tuinen die het pand omringen. Vanaf de noordwesthoek vier blokken noordwaarts en een half blok west, aan de rechterkant.

10 prachtige bestemmingen in Puerto Cabezas (Bilwi) en Nicaragua