Het noordoosten

Swipe

Waspám

De weg van Puerto Cabezas naar Waspám voert langs naaldbossen en graslanden. Opvallend is de uitdunning van het bos. De tol van overmatige houtkap. Een tochtje met een ferry over de rivier de Wawa onderbreekt de busrit. Onderweg draait men Miskitomuziek. Waspam heeft veel pulperías en overal zijn alledaagse producten te koop. De bevoorradingsfunctie voor de omgeving is overduidelijk. Je ziet er veel Caribische houten huizen met veranda’s op palen. Daaronder hangmatten en kippen. Het centrum ligt bij de rivier en is klein en overzichtelijk.

In het haventje aan de Río Coco liggen houten kano’s. Je kunt er een huren of met de openbare kano naar een van de dorpjes aan de rivier varen. Bijvoorbeeld naar Leimus dat aan de andere kant op Hondurees grondgebied ligt. Er is een grenspost waar je niet ‘officieel’ de grens over kan steken. De exitstempel geeft men af in Puerto Cabezas. De entreestempel voor Honduras zet men in Puerto Lempira, drie uur rijden verderop. Er rijdt geen openbaar vervoer; een optie is liften. Leimus heeft welgeteld één eenvoudig hospedaje. De kanotocht duurt bijna drie uur en kost C80.

1 Bar y comedor El Ranchito, naast de aanlegplaats aan de Río Coco, is de beste comedor van het dorp met een mooi uitzicht op de rivier. Men serveert een warm ontbijt voor C30 met gallo pinto, gebakken ei, chicharrón, brood en witte kaas. Ernaast ligt de altijd drukke kruidenier San Esquipulas. Hier schuin tegenover zit comedor Hiban met gerechten voor C30.

Op de kaart staan ook kreeft en groene schildpad maar in april, mei en juni laten de vissers deze dieren met rust. Dit om de stand op peil te houden.

Schuin aan de overkant, de straat naar het Parque Central in, ligt het verzorgde hotelito El Piloto. Kamers met douche, toilet en fan kosten C200 per nacht en C250 met airco. Verderop aan de linkerkant van de straat vind je Discoteca Trino, geopend vanaf 19.00 uur. Aan het eind van de straat, links op de hoek ligt hospedaje El Viajero. Hier is het vaak een gezellige drukte door de lokale gasten uit de omgeving. Zij komen hun voorraden in Waspam aanvullen. Het houten gebouw heeft kamers met fan langs een veranda voor C60 per persoon. De kamers met tweepersoonsbed zijn C100; gemeenschappelijk sanitair. Loop je in deze straat een eindje rechtdoor, dan zie je aan je linkerhand het alcaldía.

Vanaf El Ranchito langs de rivier, nog voor benzinestation El Mirador, ligt hospedaje Waspam. Het heeft een overdekt terras met schitterend uitzicht op de rivier en de bewoners zijn erg vriendelijk. De kamers wisselen van kwaliteit, hebben tweepersoonsbedden en kosten C60 per nacht; gemeenschappelijk sanitair. Kamer vijf was het best.

Op de hoek bij de markt zit het secretaria technica de reserva de biosfera Bosawas. Vervolg je de weg langs het Parque Centra, dan kom je op het eind daarvan uit bij de landingsbaan en het politiebureau.

Bussen naar Puerto Cabezas vertrekken om 7.00 en 8.00 uur vanaf het Parque Central. Hier vlakbij ligt koffiehuisje Nara bal waar ze al vroeg koffie en broodjes verkopen.

10 prachtige bestemmingen in Waspám en Nicaragua