Het noordwesten

Swipe

Moyo

Noordelijker kan het bijna niet. Moyo was indertijd een belangrijke plaats en nog steeds is er een organisatie (evenals in het 25 kilometer zuidelijker gelegen Adjumani), die administratief de scepter over dit gebied zwaait. De omgeving is fraai, vlak en waterrijk, zodat u rekening moet houden met de aanwezigheid van (overvloedige) hoeveelheden muggen.

Lange tijd werd het gebied onderdrukt. De burgeroorlog in Soedan bracht duizenden vluchtelingen naar Uganda, het optreden van Amin verjoeg duizenden Ugandezen naar Soedan. De grens met Zuid-Soedan ligt nauwelijks op 7 kilometer ten noorden van Moyo. Dat Moyo een echt toevluchtsoord werd, was ook te danken aan de aanwezigheid van een vliegveld. In het grensgebied leeft men dan ook met elkaar en van elkaar. Rondtrekkend in de omgeving zal het snel duidelijk zijn dat ook de wegen en andere voorzieningen veel te lijden gehad hebben van de grensconflicten en oorlogen. De grensoverschrijdend levende Soedanezen en Ugandezen zorgen overigens wel voor leven in de brouwerij. Op de regionale markt nabij Adjumani vindt u dan ook vele (soms spotgoedkope) goederen die langs illegale weg de grens overschreden hebben. Artikelen waarvoor u minimaal naar Kampala moet gaan om ze te vinden zoals whisky en exclusieve parfums. Vanuit Moyo en vanuit het oostelijker gelegen Nimule kunt u overigens op een legale manier de grens met Soedan oversteken.

Het noordwesten van Uganda is heel lang verstoten geweest van vaste telefoonverbindingen en elektriciteit. Nog steeds kampt men met grote problemen op dat gebied, al vindt aansluiting op andere netten geleidelijk aan steeds meer plaats. Als u dus die kant op gaat zorg er dan voor dat u een mobiele telefoon bij u heeft met een ruim bereik. Ga er ook van uit dat u zich met koud water zult moeten wassen, al is het begrip 'koud' in dit opzicht zeer betrekkelijk.

Geleidelijk begint ook de economie in dit hoge noorden zich te herstellen. Je kunt het ook concluderen aan de hand van de cijfers over de bevolkingsaanwas: in 2002 woonden er ongeveer 11.000 mensen in het stadje, in 2011 was dit aantal toegenomen tot bijna 25.000. Zowel de vele grensconflicten met Soedan als het Amin regime hadden dit volkomen lamgelegd. Men leeft in hoofdzaak van de landbouw, waarbij katoen het belangrijkste product is.

Wat geldt voor de nutsvoorzieningen en voor de economie, gaat onverkort op voor het wegennet in noordelijk Uganda. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de infrastructuur. In hoeverre u onbekommerd door het gebied kunt rijden wordt uiteengezet in het deel Algemene informatie: Het wegennet. Als u voornemens bent dit gebied te bezoeken moet u er rekening mee houden dat nog tal van wegen buiten de hoofdwegen moeizaam te begaan zijn, zodat u te maken krijgt met wegen waar u uitsluitend met behulp van een 4WD (en dan vaak nog stapvoets) vooruit kunt komen.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Moyo en Uganda