Het noordwesten

Swipe

Pakwach

In het uiterste noordwesten van Murchison Falls n.p., ook aan te duiden als Aswa Lolim w.r., ligt Pakwach, een klein stadje met nauwelijks 22.000 inwoners (2011). Het is echter zeer belangrijk vanwege de mogelijkheid om de Albert Nijl over te steken en door te trekken in de richting van R.D. Congo of Soedan. Bovendien is hier het eindpunt van de landdoorkruisende Tororo-Pakwach spoorlijn. Men is er gewend aan toeristen en men is er ook op ingesteld. Sterker nog, men doet er alles aan om, ondanks het vaak ontbreken van de meest elementaire voorzieningen, het de bezoeker ook naar de zin te maken. Over het algemeen is er wel elektriciteit, stromend water ontbreekt in veel gevallen.

Op 3 november 2013 kwam Pakwach in het wereldnieuws. Duizenden mensen vanuit de hele wereld kwamen er heen om de totale zonsverduistering  te zien en te bestuderen. Er werd op 10 kilometer buiten de stad een daverend feest rond de gebeurtenis gebouwd, waaraan ook tal van (lokale) koningen en het vrijwel voltallige kabinet onder leiding van president Museveni deelnamen.

Een 30-tal kilometers ten zuiden van Pakwach, westelijk van de Albert Nijl, kunt u in Panymur op de veerboot stappen die u over Lake Albert naar diverse zuidelijker bestemmingen brengt, maximaal tot Ntoroka aan het meest zuidelijke uiteinde van het meer, even ten noorden van het Rwenzori gebergte. Het is niet mogelijk om auto’s op de veerdiensten mee te nemen. De omgebouwde vissersboten zijn weinig comfortabel, soms bijzonder druk en het is zeer af te raden om er gebruik van te maken bij slecht weer. Er liggen plannen klaar om veerboten in gebruik te stellen waarop ook auto’s vervoerd kunnen worden. Een tijdstip waarop deze in de vaart komen is echter niet bekend. Het kan nog wel even duren. Doordat het niveau van het water steeds lager wordt kunnen vrijwel alleen platbodems het meer bevaren. Zelfs van deze boten beschadigen regelmatig motoren als gevolg van het vastlopen ervan.

Rondreizen

Groepsrondreis Uganda

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...

v.a. 3289.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Pakwach en Uganda