Het noordwesten

Swipe

Patra (Patras)

De meeste bezoekers van de Peloponnesos komen in Patra aan, per schip. Ze arriveren dan in de grootste en drukste stad van het eiland, waar feitelijk niet zoveel bijzonders is te ontdekken.

De stad is al drieduizend jaar oud en werd volgens de overlevering gesticht door Achaeërs (circa 1800 voor Chr.), die door de binnengevallen Doriërs omstreeks 1000 voor Chr. naar dit deel van de Peloponnesos zijn verdreven. Voor de Romeinen was Patra een belangrijke havenstad, de Turken verwoestten de stad echter tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Herbouw in een rechthoekig stratenpatroon met arcaden volgde in de 19e eeuw.

Beschermheilige van de stad is de heilige Andreas, die Patra al vroeg heeft gekerstend. Hij moest dat met de dood aan een kruis in X-vorm bekopen, het z.g. andreaskruis (68 na Chr.).

Patra is een razend drukke stad, waar het verkeer over de rechte straten scheurt alsof het over een racecircuit gaat.

Bezienswaardig is een Byzantijns, later Venetiaans, middeleeuws kasteel, dat boven de stad ligt en schitterende panorama’s biedt over de stad en de nabijgelegen Ionische eilanden (openingstijden: di. tot en met zo. 09.00-12.00 uur en 17.00-21.00 uur). Bereikbaar via de trappen aan het einde van de Odos Ag. Nikolaou. Vanaf het kasteel is via de Sotiriadou is bij de Plateia 25 Martiou het Romeinse openluchttheater te bereiken. Stenen zitbanken bieden hier de nodige rust.

Het archeologisch museum aan de Aratou bij de Plateia Olga herbergt vooral Romeinse beelden en mozaïeken en Mykeens vaatwerk (openingstijden di. tot en met zo. 08.30-15.00 uur). Dit museum is niet bepaald een ‘must’. In de Ag. Andreaskerk bij de haven (Odos Korai/Genadou) wordt de schedel van de heilige Andreas bewaard. Na een zwerftocht via Konstantinopel en Rome is deze in 1964 hier teruggekeerd.

Patra en omgeving zijn uitstekende basisplaatsen om de wijde omtrek te verkennen. Stranden vindt men bij het zuidelijker gelegen Kato Achaia.

Het noordwesten

Appartementen Nefeli

Het in natuursteen opgetrokken Nefeli ligt in een prachtige, met olijfbomen gevulde omgeving. Het kleinschalige complex is ideaal voor rustzoekers en de...

v.a. 509.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Patra (Patras) en Peloponnesos