Het noordwesten

Swipe

Rio

Een drukke ferryhaven die de toerist in 15 minuten naar Centraal-Griekenland brengt. Aankomsthaven Antirio. Deze haven heeft goede verbindingen naar Delphi (Apolloheiligdom) en Ioannina in het boeiende Epiros.

Rio beroemt zich op de Venetiaans-Turkse vesting, die in 1400 werd gebouwd om de zeeëngte te bewaken.

In 2004 is er een moderne brug geopend over de Golf van Patras. De behoefte aan een korte verbinding van de Peloponnesos met het vasteland dateert al van meer dan honderd jaar geleden toen de toenmalige minister-president Charilaos Trikoupis, afkomstig uit het nabijgelegen Messolongi het idee van een brug lanceerde. De bouw, mede ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene, werd voor een deel gesponsord door het bedrijfsleven, voor een andere deel gesubsidieerd door de E.U.

De brug is een sieraad in het landschap met vier pylonen die het brugdek tillen. De brug is 2880 m lang, heeft zes rijbanen, een vluchtroute en een wandelweg. Bij de bouw is rekening gehouden met de kans op aardbevingen. De kosten bedroegen meer dan 800 miljoen euro. Naast de oude verbinding bij de stad Korinthe is bijvoorbeeld het heilige Delphi vanaf de Peloponnesos nu eenvoudig bereikbaar. De Grieken zeggen trots: ‘De langste tuibrug ter wereld.’ Voor gebruik van de brug betaalt men tol: in 2008 e 11.20 per auto, e 1,80 voor een motorfiets.

Het noordwesten

10 prachtige bestemmingen in Rio en Peloponnesos