Het oosten van Campanië

Swipe

Avellino

60 km oostelijk van Napels ligt Avellino. De stad is zwaar beschadigd bij de aardbeving van 1980 en heeft daardoor een vrij modern uiterlijk. Avellino ligt aan de voet van een bergrug, met als dominant punt de Montevergine in het noordwesten. Daar bevindt zich ook op 1270 m hoogte het aantrekkelijkste punt in de regio, het Santuario di Montevergine. Een kabelbaan vanuit het dorp Mercogliano brengt u bij het heiligdom dat is gewijd aan Maria. Het werd in 1118 gesticht door S. Guglielmo da Vercelli en is sindsdien een voornaam bedevaartsoord geworden. Voor de kerk is een plein, vanwaar men een prachtig panorama heeft op het dal van Avellino. De moderne basiliek bevat de vereerde Madonna di Montevergine door Cavallini, op een rijk versierde marmeren troon. Op het altaar zijn 13e-eeuwse mozaïeken.

Het klooster zelf (niet toegankelijk voor vrouwen) bevat een Sala Capitolare (17e eeuw) met kostbare kleine Vlaamse schilderijen uit de 16e eeuw. Op de begane grond kan men de Presepio-collectie bezichtigen, kerststallen uit de omgeving, van de 17e eeuw tot heden. Via een binnenplaats met een 15e-eeuwse poort komt men weer op het plein. In dit klooster werd tijdens WO II de lijkwade van Turijn veilig bewaard.

De stad Avellino zelf heeft weinig interessante bezienswaardigheden. De dom uit de 12e eeuw is totaal in neoklassieke stijl verbouwd in de 19e eeuw. In de kapel rechts is een tabernakel met reliëfs uit de 16e eeuw. Op de centrale Piazza Amendola staan de Torre dell’Orologio en het Palazzo della Dogana, nu theater, dat is versierd met bustes en beelden van personen uit de Grieks-Romeinse tijd.

Het Museo Irpino is gevestigd in het Palazzo della Cultura achter het stadhuis. De 9 zalen bevatten vondsten van de Irpinia, van de prehistorie tot de laat-Romeinse tijd. Belangrijk zijn vooral de Griekse vazen en Italische houten beelden uit het heiligdom van de godin Mefite. Verder zijn er Romeinse beelden en een mooi marmeren altaar uit de vroege keizertijd.

Het oosten van Campanië

10 prachtige bestemmingen in Avellino en Campanië