Het oosten

Swipe

Belle Mare

Belle Mare is het toeristisch centrum van de oostkust, voor zover je van een ‘centrum’ kunt spreken. Het is er heel rustig, voor sommige mensen misschien iets te rustig. De mooiste stukken strand rond het dorp Belle Mare zijn in beslag genomen door hotels. Hier moet je zijn voor watersporten.

Wie niet in deze hotels verblijft kan halverwege de kustweg een afslag nemen naar een goed openbaar strand met filaobomen en een oude kalkoven die dienst doet als uitkijkpost. Klim erop voor een mooi uitzicht op zee, suikerrietvelden en schoorstenen van oude suikerfabrieken. Achter de oven staat een obeliskje ter nagedachtenis van de slachtoffers van een vliegramp in 1987. Een Boeing van South African Airlines stortte voor de Mauritiaanse kust in zee.

Aan de andere kant van de weg liggen uitgestrekte tuinbouwgebieden waar vrouwen met grote hoeden op aan het werk zijn. Ze verbouwen aubergines, chilipepers, knoflook, uien, tomaten en pinda’s. Er staan ook veel papajabomen. Van de oogst gaat een deel rechtstreeks naar de hotelkeukens in de omgeving.

Le Waterpark

Dit waterpretpark tegenover het openbare strand is het doel van menig gezinsuitje. Jong en oud spartelen er rond in grote en kleine zwembaden met glijbanen, wilde en rustige waterbanen, een golfslagbad en de ‘black hole’ voor de hele dapperen. Ook met de allerkleinsten is rekening gehouden. Natuurlijk zijn er kluisjes, douches, zonnebedden, snackbars en een zelfbedieningsrestaurant. Neem een paar badslippers mee want de vloer tussen de baden kan behoorlijk heet worden in de zon. De zwembaden zijn daarentegen niet verwarmd en daarom in de winter niet voor iedereen aantrekkelijk. Het waterpark is het hele jaar geopend van 10-15 uur, in de zomer tot 16 uur.

Poste de Flacq

Zo’n 8 km ten noorden van Belle Mare ligt het kalme plaatsje Poste de Flacq, bekend van de oesters. De inwoners, voornamelijk vrouwen en jonge kinderen, waden ‘s morgensvroeg door het water, een mand aan de arm en gaan op zoek naar krabben, garnalen, oesters en andere schelpen die ze van de rotsen losbikken. Zij verkopen de vangst soms langs de weg. Verder in de richting van het rif staan de mannen te vissen met lange bamboe hengels.

Blikvanger van Poste de Flacq is het ongewone ‘drijvende’ hindoetempeltje voor de kust. Via een dam is de tempel bereikbaar tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ga je verder noordwaarts dan is de weg tot Poste Lafayette aan landzijde omzoomd met eucalyptus- en papajabomen en jungleachtig groen, aan waterzijde met mangroves. Je passeert een paar spiegelgladde baaien met ongerepte strandjes en goed snorkelwater. Bij Poste Lafayette wordt flink gekitesurft. Ten noorden van Pointe des Roches Noires is het te gevaarlijk om te zwemmen.

Centre de Flacq

Centre de Flacq is het commerciële centrum, busknooppunt en onderwijscentrum van het oosten en heeft een overwegend Indiase bevolking (17.000). De stad ligt op ongeveer tien minuten rijden van Belle Mare in wat de Hollanders in de 17e eeuw ‘Vlakte van Noordwijk’ noemden, toen een uitgestrekt, bosrijk gebied.

Flacq, altijd al druk, komt helemaal tot leven tijdens de grote weekmarkten op donderdag en zondag waar duizenden mensen uit de omgeving op afkomen. Tussen het gekrioel van mensen en vervoermiddelen kun je er op zoek gaan naar klassieke Indiase kleding of jeans, sieraden, horloges, computerspelletjes, huisdieren, auto’s en nog veel meer. En alles voor een prikje. Voor een moment van rust is het stadspark tegenover het busstation heel geschikt.

Grootste suikerfabriek van Mauritius

Tijdens de hoogtijdagen van de Mauritiaanse suikerindustrie waren er driehonderd suikermolens op het eiland, nu nog circa vijftien. Vijf kilometer ten westen van Centre de Flacq aan de weg naar Quartier Militaire ligt de Flacq Union Estates Limited (FUEL), de grootste. Deze hypermoderne fabriek levert ook energie. Dit komt vrij bij de verwerking van de bagasse, een afvalproduct van het riet. Een rondleiding (juli t/m oktober) is mogelijk na reservering, tel 413 2583.

10 prachtige bestemmingen in Belle Mare en Mauritius