Het oosten

Swipe

De domeinen van het Oosten

Domaine de Bel Air

Het twee eeuwen oude domein van Bel Air bevat behalve een grote suikerrietplantage ook grasland op heuvels waar herten, zeboes, ezels en geiten grazen. In het dal ligt een subtropisch bos dat bekend staat als Paradise Valley, vroeger een vanilleplantage. Hier en daar groeien nog vanilleplanten op mangobomen. Er is een palmenkwekerij en er leven allerlei watervogels rond beekjes en vijvers.

Het is allemaal wat braver dan de hieronder genoemde domeinen maar toch leuk om in rond te wandelen of een tochtje met een treintje te maken. Voor jonge kinderen is het domein ideaal. Bel Air is in bezit van een Anglo-Mauritiaanse familie en alleen te bezoeken in groepsverband tijdens een excursie. Gasten krijgen thee en koekjes geserveerd in het restaurant, www.belair.mu.

Domaine d’Anse Jonchée

Het domein d’Anse Jonchée (voorheen Domaine du Chasseur) is een van de grootste natuurgebieden van Mauritius. Vroeger vormde het de jachtgrond van de Franse adel, sinds ruim twintig jaar is het een privé-reservaat (400 hectare) met kwekerijen, watervallen, weidse uitzichten en een van de laatste stukken primair woud van het eiland.

Het is een heerlijk oord tussen bergen en zee, mijlenver verwijderd van stranden en steden. De vorige en huidige eigenaars hebben er een bloeiend bedrijf van gemaakt met veel aandacht voor biologische landbouw en natuurbescherming, in samenwerking met de Mauritius Wildlife Foundation. Het is een van de weinige domeinen waar gemotoriseerd verkeer niet is toegestaan, behalve om bij het bezoekerscentrum te komen. Hier dus geen herriemakende quads en dergelijke want uitsluitend te voet mogen bezoekers op pad.

Wandelpaden met routes van circa veertig minuten tot twee uur slingeren door een woud vol specerijenplanten en bloeiende orchideeën. Zeldzame inheemse boomsoorten als bois de natte en bois d’olive zijn her en der uitgezet en bewoners als Javaanse herten, wilde zwijnen, apen, vleermuizen en diverse vogelsoorten kunnen je pad kruisen.

Iets lager op de heuvel ligt kwekerij L’Ylang-Ylang dat ook is opgenomen in het domein. De hemels geurende bloemen van de ylang-ylang leveren een kostbare olie voor de parfumindustrie en lijnen van aromatherapieën. Een gids leidt bezoekers langs de bloementuinen en door de distilleerderij. Er is ook een winkeltje met ylang-ylang-producten en andere (massage)oliën. Deze olieproducten zijn overigens ook beneden in het dorp te koop. De toegangsweg naar het domein ligt ten zuiden van het dorp Anse Jonchée, tel. 634 5011.

Domaine de l’Etoile, La Vallée de Ferney en Falaise Rouge

Dicht woud, groene heuvels en dalen, rivieren en tropische planten en bloemen maken ook deze drie samenwerkende domeinen (onder de naam Ciel et Nature) tot een subtropisch paradijsje. Een paar honderd hectaren bieden alle ruimte om even af te koelen en bij te komen.

Deze oude suikerrietplantages zijn omgetoverd tot geliefde bestemmingen voor buitensportactiviteiten zoals boogschieten, paardrijden, mountainbiken, quad-tours en natuurlijk pittige wandeltochten, variërend van een tot vier uur. Onderweg zijn vogels te observeren zoals de Mauritiaanse merel, de sierlijke paille-en-queue en de Mauritiaanse kestrel die een paar decennia geleden nog op het randje van uitsterven stond. Nu vliegen er weer rond de duizend van deze roofvogels boven de heuvels van deze domeinen.

Wandeltochten beginnen op Domaine de l’Etoile waarna de deelnemers per jeep over de heuvels naar La Vallée de Ferney of naar Falaise Rouge worden vervoerd voor een welverdiende lunch. De tours vinden plaats in kleine groepjes en worden begeleid door goed geïnformeerde gidsen. Excursies dienen minstens 48 uur van tevoren geboekt te worden. Dit kan via hotels, touroperators of Ciel et Nature zelf: tel. 433 1010; www.cieletnature.com.

Le Val Nature Park

De vredige vallei van dit waterrijke park ligt wat meer landinwaarts, voorbij het plaatsje St. Hubert. Het is het enige domein dat over-heidsbezit is. Ook hier is de suikermonocultuur losgelaten en de landbouw gediversifieerd. Er zijn meertjes, vijvers en bassins met vissen en garnalen en kassen waar anthuriums gekweekt worden. Een paar eenzame schoorstenen herinneren aan de tijd dat hier een suikerfabriek stond. Wandelen door de serene omgeving kan dagelijks van 9-17 uur. Er is een klein restaurant op het terrein. Le Val is bereikbaar vanuit Mahébourg.

10 prachtige bestemmingen in De domeinen van het Oosten en Mauritius