Het oosten

Swipe

Île aux Aigrettes, natuurreservaat

Buitengewoon interessant voor natuurliefhebbers is het koraaleiland Île aux Aigrettes (25 ha), op twintig minuten varen van Pointe Jérome. Dit kleinood bleek het best bewaarde kustwoud van alle eilanden in de Maskarenen te hebben, reden genoeg om Île aux Aigrettes uit te roepen tot reservaat.

Zeldzame exemplaren van de Diospyrus egrettarum (een ebbenhoutvarian) vormen er een belangrijke schakel in het ecosysteem. Zeker is ook dat de dodo hier gebroed heeft. De koereiger, het reigersoort waarnaar het eiland vernoemd is, leeft er helaas niet meer.

Sinds 1998 is Aigrettes toegankelijk voor het publiek. Gidsen van de Mauritius Wildlife Foundation leiden groepjes natuurliefhebbers rond door het bos, leefterrein van kestrels, roze duiven, de Mauritius fody, gekko’s, de zeldzame Telfair stinkhagedis (overgebracht van Île aux Ronde), reuzenschildpadden en circa achttien soorten unieke planten, bomen en bloemen. Letterlijk uniek want sommige komen nergens anders (meer) voor.

Neem water en een insectenmiddel mee, trek stevige schoenen aan en bescherm jezelf tegen de zon. Deze excursies vertrekken twee- tot vijfmaal per dag, duren circa twee uur en zijn onder andere te boeken via hotel Shandrani bij Blue Bay of rechtstreeks bij de MWF, tel. 631 2396; www.ile-aux-aigrettes.com. De opbrengsten komen geheel ten goede aan het eiland.

10 prachtige bestemmingen in Île aux Aigrettes, natuurreservaat en Mauritius