Het oosten

Swipe

Trou d’Eau Douce

Trou d’Eau Douce, door de Hollanders ‘Verschekuyl’ genoemd, is een genoeglijk vissersplaatsje, een typisch Mauritiaans dorp dat zijn naam dankt aan de aanwezigheid van een zoetwaterpoel. Budgetreizigers komen graag in Trou vanwege de ongedwongen sfeer en het aanbod van voordelige accommodaties en restaurantjes. Er is een aardig strand met zicht op talloze vissersboten, catamarans en motorboten die bedrijvig heen en weer varen. Trou d’Eau Douce is ook een multireligieuze plaats: er staan een kerk, een moskee en tempels van verschillende hindoeïstische stromingen.

Tot de komst van het toerisme leefden de mensen hier heel eenvoudig en nogal teruggetrokken in huizen die verscholen lagen achter bomen en planten. Voor een deel is dat onveranderd. Het ritme van de dorpelingen loopt nog steeds gelijk met dat van de getijden van de zee. Ze zijn zichzelf gebleven en proberen zich niet te veel aan te trekken van de toeristische ontwikkelingen die zich in hun omgeving afspeelt. De jongere generaties echter hebben het vissersvak vaarwel gezegd en verdienen een boterham in de toeristenindustrie. Zij zorgen voor het vervoer naar het populaire Île aux Cerfs, werken in de hotels aan de oostkust of zijn een winkeltje begonnen.

Île aux Cerfs

Het eerste wat je in Trou gevraagd wordt is: ‘Ben je al naar Île aux Cerfs geweest?’ Niet vreemd want de parelwitte stranden, golfbaan en watersportmogelijkheden van Île aux Cerfs maken dit vrij grote eiland een van de populairste dagtochtbestemmingen van Mauritius. Het ligt ten zuiden van Trou d’Eau Douce in de meest schitterende groenblauwe lagune die je je kunt voorstellen, ideaal voor een duik met snorkel en flippers (hiervoor moet je wel eerst met een bootje de zee op).

Wandelpaden leiden langs de kust en door bosachtige delen in het binnenland waarachter een golfbaan ligt. Bij laag tij is het mogelijk via een zandbank naar een naastgelegen eilandje te waden. Het eiland helemaal rondwandelen zoals vroeger kan niet meer vanwege dichte mangroves langs delen van de kust.

Île aux Cerfs is onbewoond maar wordt nogal onder de voet gelopen door dagjesmensen. Vooral in de weekenden is het er erg druk, ook in het omringende water waar tientallen bootjes en catamarans af en aan varen. De drukste delen van het strand liggen nabij de aanlegsteiger van de boten waar de meeste mensen blijven rondhangen. Loop je echter wat verder langs de kust dan zijn er nog vele andere stranden tussen rotspartijen, verbazend rustig! Neem kunststof sandalen mee want er liggen veel zee-egels en zeekomkommers op de zeebodem.

Het eiland valt onder management van Sun International waartoe ook hotel Le Touessrok behoort. Zij huurt het eiland van de staat, beheert de restaurants en kreeg in 1998 toestemming voor de aanleg van de golfbaan, ondanks heftige protesten van vissers en milieuactivisten.

Grande Rivière Sud-Est (G.R.S.E.)

Dit dorpje met de mooie naam ligt aan de monding van de gelijknamige rivier, de langste van Mauritius en een van de weinige bevaarbare, al is het maar voor een deel. Menige excursieboot vaart de rivier een eind op voor een bezoekje aan stroomversnellingen en een waterval niet ver van de kust. Een boot is ook ter plaatse te regelen.

10 prachtige bestemmingen in Trou d’Eau Douce en Mauritius