Het Pacifische kustgebied

Swipe

La Democracia

In deze plaats, die bijna 3000 inwoners telt, is een verzameling van 10 enorme stenen beelden te zien, die uit de nabije archeologische plaatsen Monte Alto en Costa Brava komen. Deze beelden staan opgesteld rond een grote ceiba-boom op de centrale plaza en zouden van Olmeekse oorsprong kunnen zijn. De Olmeekse cultuur begon rond 1500 voor Chr. en kende haar bloeitijd tussen 800 en 400 voor Chr.; sommige beelden kunnen echter wel 4000 jaar oud zijn. Het is nog niet bekend hoe de Olmeekse invloed in dit gebied tot stand kwam. De enorme hoofden en de dikbuikige, gedrongen wezens van basaltsteen zijn grof gemodelleerd, maar vooral degene met de ingekerfde armen en benen doen grappig aan. Ze hebben een vrij norse blik of helemaal geen uitdrukking. Mogelijk zijn het symbolen van vruchtbaarheid.

La Democracia is een rustig plaatsje met houten huisjes met een veranda en zelfs het gemeentehuis en de kerk zijn in deze Caribisch aandoende stijl gebouwd. Er is ook een aardig archeologisch museum, waar een gevarieerde collectie van kleinere voorwerpen uit dit gebied te zien is. De twee zalen bevatten wat rommelige vitrines met aardewerken beeldjes, metates (maalstenen) en yugos (jukken) die als doel bij het balspel gebruikt werden. De wandschilderingen, die ook in het Engels toegelicht worden, vertellen over de Maya-cultuur en over Tula, waarover in de Popol Vuh gesproken wordt. Dit zou Thule in het woongebied van de Eskimo’s kunnen zijn, aangezien men ervan uitgaat dat de eerste bewoners het continent overgestoken zijn. Het museum is geopend van 9.00-12.00 en van 14.00-17.00 uur; het is gesloten op maandag en op feestdagen. De entree is Q10.

Rond de plaza van La Democracia zijn enkele eenvoudige eethuisjes in de buurt van de markt. Je kunt op de veranda van het gemeentehuis rustig uit je flesje drinken en een praatje maken met een autochtoon. Op 31 december viert men hier een fiesta. Je kunt het beste overnachten in Hotel Internacional (zie hieronder bij Santa Lucía Cotzumalguapa).

Vanaf het busstation (zone 4) in Guatemala Ciudad vertrekt Chatia Gomerana naar La Democracia en Sipacate aan de kust elk halfuur tussen 6.00-16.00 uur. Vanuit La Democracia kun je verder naar Sipacate, een dorpje met ruim 3000 inwoners, dat uit hutjes met rieten daken bestaat en een zwart strand heeft. Je kunt ook doorgaan naar Santa Lucía Cotzumalguapa, maar dan moet je eerst een bus naar Siquinalá nemen en vandaar een bus naar het westen richting Mazatenango.

Vakanties in Guatemala

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in La Democracia en Guatemala