Het Pacifische kustgebied

Swipe

Monterrico

Dit kustplaatsje ten oosten van de havenstad Puerto San José is de laatste jaren sterk in opkomst vanwege het prachtige natuurreservaat, de Monterrico Hawaii biotoop, te midden waarvan het ligt. Dit reservaat is in 1977 opgericht en is speciaal bedoeld voor de bescherming van de zeeschildpadden en de mangrovebossen. De doolhof van mangrovewortels vormt een kweekvijver van broedsels die hier volwassen kunnen worden. Het reservaat beslaat 2800 ha en er zijn meer dan 300 vogelsoorten, maar ook andere dieren die van water houden zoals wasberen, miereneters en leguanen. Er is een speciaal omheind gebied voor zeeschildpadden.

Het projectcentrum van Cecon is hier gevestigd. Er is een museum met informatie over het Monterrico-reservaat. Het is geopend van 8.00-12.00/14.00-17.00 uur; de toegang is Q10. Van september tot januari kunnen bezoekers iedere zaterdag om 5.30 uur helpen om de babyschildpadden naar het zeewater te brengen. Verder zijn er diverse soorten vissen en schaaldieren vanwege het zoute water van de riviermondingen en de kust. De flora bestaat uit moerasplanten als waterlelies en lisdodden. Je kunt hier zwemmen in de Stille Oceaan waarbij je uit moet kijken voor sterke stromingen. Het zwarte strand is meestal door de week niet druk.

Je kunt prachtige bootexcursies maken in het reservaat waar drie bootroutes uitgezet zijn en één pad over land. Tijdens deze boottrip door de mangrovebossen zie je diverse watervogels en heb je bij helder weer een mooi uitzicht op de vulkanen van het hoogland. De trip duurt twee uur en kost Q50 p.p. Op straat word je vaak door een gids aangesproken.

Vanuit Guatemala Ciudad vertrekken vier rechtstreekse bussen vanaf de Terminal in zone 4 en rijden via Taxisco naar La Avellana; de rit duurt 4 uur en kost Q7. In La Avellana kun je met een lancha (boot) over het Chiquimulilla-kanaal naar Monterrico. Met een auto en twee personen kost dit Q75. Dit bijna 100 km lange kanaal loopt parallel aan de kust van de grens met El Salvador naar Sipicate en werd in 1895 gegraven.

Je kunt ook 25 km verder naar het westen varen naar het plaatsje Iztapa, dat door het kanaal in tweeën wordt gedeeld. Dit rustige dorpje was de eerste haven aan de Pacifische kust van waaruit Pedro de Alvarado in 1540 zijn reis naar Mexico begon. Er is een aantal overnachtingsmogelijkheden zoals het prijzige Hotel Sol y Playa Tropical en het eenvoudige Hotel Brasilia. Je kunt naar Iztapa met de bus, die elk uur vanaf het busstation in zone 4 vertrekt. Vanuit Pueblo Viejo aan de overkant van het kanaal vertrekken om 8.00, 10.00, 12.00, 13.30 en 16.00 uur bussen naar Monterrico.

Halverwege de 19e eeuw werd de haven verplaatst naar Puerto San José dat inmiddels ook al niet meer als haven gebruikt wordt als gevolg van de schade die de wervelstorm David in 1982 aan de haven toebracht. Het heeft nog wel een beetje de sfeer van een oude havenstad door de verroeste havenfaciliteiten uit 1858 en het blauwe douanegebouw uit de jaren dertig van de 20e eeuw. De nieuwste haven Puerto Quetzal is sinds 1983 in bedrijf en ligt bij Iztapa. Puerto San José is verder een rommelig stadje met ongeplaveide straten en vele comedors (eethuisjes) en bars. Er is een aantal dure hotels zoals Hotel Posada del Quetzal en er zijn slechts weinig eenvoudige hotels zoals Hotel Viñas del Mar.

Vanaf de Terminal in Guatemala Ciudad vertrekken elk halfuur bussen naar Puerto San José; de meeste bussen gaan door naar Iztapa. De rit via Escuintla duurt ongeveer 3 uur en kost Q6.

10 prachtige bestemmingen in Monterrico en Guatemala