Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Asenovgrad

Op uw weg naar het zuiden vanuit Plovdiv of vanuit het westen vanuit Kârdzhali, passeert u Asenovgrad. De meeste mensen rijden er voorbij, op weg naar het Bachkovo klooster en op het eerste gezicht is er ook weinig reden om te stoppen. De stad is genoemd naar tsaar Ivan Asen II die er op een klif hoog boven de stad een fort gebouwd heeft dat een uitstekend verdedigingswerk vormde voor het dal van de rivier Chepalarska. Eigenlijk gebruikte Ivan Asen II een oude Byzantijnse vesting, in 1230 en 1231 herbouwde hij het fort, versterkte het en bouwde het om tot kerk. Moeilijk bereikbaar, maar zeer de moeite lonend. Vanaf de klif heeft u een adembenend uitzicht over de Chepalarskakloof. De stad zelf werd als Stanimaka of Stenimachos (verdediger van de bergpas of gefortificeerde kloof) gesticht door de Thraciërs die er overigens geen spectaculaire zaken achterlieten.

In het historisch museum kunt u zich een indruk vormen over de geschiedenis van de stad die tot de oudere steden van Bulgarije gerekend wordt. De stad herbergt een belangrijk cultureel monument: de Sv. Yoan Predtechakerk. In de omgeving wordt een van de bekendste wijnen van Bulgarije geproduceerd, de Mavrud. In de stad zult u dan ook vele wijnproeverijen en cafés aantreffen. Niet zoveel meer als in het verleden, er was een periode dat er 113 waren, afgezet op de bevolking betekende dat dat er voor elke 23 mannen een etablissement beschikbaar was. Ook de perziken die er worden gekweekt zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Dat heeft te maken met het klimaat. Ondanks het feit dat bij Asenovgrad de belangrijkste invalswegen voor het Rhodopigebergte liggen, en de stad op betrekkelijk grote hoogte is gelegen, ligt het zeer beschut en zijn de temperaturen er het gehele jaar door uiterst acceptabel. Gemiddeld ligt de sneeuw er minder dan een maand.

De omgeving van Asenovgrad staat ook bekend om zijn vele kerken, kloosters en kapellen. Vele ervan zijn verwoest of vervallen, maar ooit stonder er maar liefst 140 gewijde bouwwerken. Wellicht kunt u eens een kijkje nemen bij het Sv. Nedelyaklooster in het nabijgelegen Arapovo. Het klooster staat bekend vanwege zijn fraaie architectuur en de mooie wandschilderingen, maar wat het dubbel bijzonder maakt is dat het in het open veld werd gebouwd.

Rondreizen

Groepsrondreis Bulgarije

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve...

v.a. 1019.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Asenovgrad en Bulgarije