Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Bansko

Aan de voet van de berg Vihren, de hoogste top van het Piringebergte, ligt Bansko. Men zegt dat de winter in Bansko een halfjaar duurt. Bansko is een klein plaatsje dat zich sterk aan het ontwikkelen is tot wintersportgebied (kijk bij wintersport).

In de zomermaanden is de plaats bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor tochten in het Piringebergte. Dat het een geliefd oord is en ingesteld is op toeristen blijkt wel uit het feit dat er ondanks het betrekkelijk kleine inwoneraantal (ongeveer 10.000) er meer dan 40 mogelijkheden om te overnachten zijn.

Het op 1000 meter hoogte gelegen stadje ontstond in de 15e eeuw en het werd gesticht door volkeren die naar dit onherbergzame oord verbannen waren.

Otets Paislii

Bansko bracht beroemde zonen voort zoals Otets Paislii ook bekend als Paislii van Hilendar. Hij werd in 1722 geboren en trad in 1745 in het klooster. Hij schreef de Slavisch-Bulgaarse geschiedenis, een karwei waar hij tot 1765 mee bezig was en dat nog steeds als een van de basiswerken geldt als het over de Bulgaarse geschiedschrijving gaat. Zijn werk inspireerde ook de nationale bewustwording in het land wat uiteindelijk zou leiden tot verzet tegen de Turken. Bovendien leidde het tot vele economische activiteiten en gaf het een nieuwe impuls aan cultuuruitingen. In dit verband is er zelfs sprake van een Bansko-school. Hij overleed in 1773.

Neofit Rilski

Ook Neofit Rilski, niet te verwarren met de stichter van het Rila klooster Ivan Rilski, behoort tot de beroemde ingezetenen van de stad. Hij werd er in 1793 geboren en hij was de initiatiefnemer om te komen tot de herbouw van het Rilski klooster. Hij droeg ook in grote mate bij tot de hervormingen binnen het Bulgaarse onderwijs en hij was het die tal van tegemoetkomingen door de Turken voor elkaar kreeg op het gebied van godsdienstbeleving en kerkbouw. Hij bouwde de kerk in Bansko, de Sv. Troitsakerk. Aan het leven en het werk van deze monnik is het Neofit Rilski huismuseum gewijd, ingericht in een gebouw achter de kerk. U kunt er onder andere het eerste grammaticaboek zien dat door Rilski werd vervaardigd. Hij werkte overigens nooit in Bansko.

In het Rilski klooster, uitsluitend door nonnen bewoond, bevindt zich een iconenmuseum. Het klooster is nauw verbonden met het Rila (Rilski) klooster.

De inwoners van Bansko werden pas in 1912 van de Turken bevrijd.

Bansko staat bekend om zijn vele festivals. Rond de jaarwisseling vinden er Kukeriiriten plaats, op tweede paasdag (van het Bulgaars orthodoxe paasfeest) wordt er een groot paasconcert gegeven, in de week van 17 tot 24 mei wordt de week van de Banskotradities gevierd en op Banskodag, op 5 oktober, treden er tal van mannenkoren op uit de wijde omgeving.

Om de twee jaar vindt er op de Predelpas gedurende een weekend in augustus een groot folklorefestival plaats, waaraan meer dan 2000 muzikanten en dansers meewerken. De juiste data krijgt u via de toeristenorganisaties in Bansko, Sandanski of Blagoevgrad.

Melia Sunny Beach

Bulgarije is een perfecte vakantiebestemming voor iedereen, maar zeker voor gezinnen met kinderen! Melia Sunny Beach (voorheen Iberostar Sunny Beach) is een...

v.a. 470 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bansko en Bulgarije