Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Blagoevgrad

De stad doet uiterst modern aan, maar heeft een zeer fotogenieke, zij het kleine, oude kern. Het is ook een universiteitsstad, de Amerikaanse universiteit, genoemd naar Neofit Rilski, is er sinds 1991 een gevestigde orde waaraan ruim 13.000 studenten verbonden zijn. Het is gevestigd in het vroegere hoofdkwartier van de communistische partij. Het oude Blagoevgrad, Gorna Dzhumaya, was een industriestad waar men zich vooral bezighield met de vervaardiging van tabak, waarvan een gedeelte werd verwerkt tot sigaretten. Nog steeds vormt deze tak van industrie een belangrijke economische pijler van de stad, de meeste Bulgaarse sigaretten komen hier vandaan, maar de stokerij van de populaire Victory brandewijn neemt een steeds belangrijker plaats in. Ook in Blagoevgrad bleven de Turken heer en meester tot 1912 waarna het werd bewoond door een mix van Bulgaren en Macedoniërs.

Pas in 1950 kreeg het zijn huidige naam, het werd genoemd naar Dimitâr Blagoev (net als de naam van de stad uit te spreken als: Blagoëv), in 1891 de stichter van de Bulgaarse sociaaldemocratische partij. In de oude stad, schuin tegenover het grote voetgangersgebied is een wijk die Varosha heet. Hier staat het fraaie kerkje gewijd aan de geboorte-aankondiging door de engel Gabriël aan Maria en er staan ook vele goed onderhouden huizen uit de 19e eeuw. In de huizen zijn kinderen ondergebracht die tot de talentrijkste van de wijde omgeving behoren. Ze ontvangen individueel onderwijs zodat hun talenten optimaal ontwikkeld kunnen worden. Bij het binnentreden van Varosha kan men zich bijna niet voorstellen dat er op een steenworp afstand een bruisend studentenleven plaatsvindt.

Het historisch museum toont tal van voorwerpen (bijna alle afkomstig uit omliggende plaatsen) uit de tijd van de Thraciërs, de Grieken en de Romeinen. Er zijn ook enkele zeer fraaie iconen te bewonderen, alsmede kunstig houtsnijwerk afkomstig uit kerken in Melnik en Dobârsko. Verder is er veel aandacht voor de natuurlijke omgeving hetgeen onder andere tot uitdrukking komt in opgezette dieren die leven in het Piringebergte. Blagoevgrad ligt op de grens van het Pirin- en het Rilagebergte, maar richt zich vooral op het Piringebergte.

Zoals vrijwel elke stad en elk dorp in deze omgeving kent Blagoevgrad vele evenementen en festivals. In het Vaptsarov cultuurhuis en in het Vaptsarov operagebouw (beide genoemd naar de dichter Nikola Vaptsarov) worden tal van voorstellingen en concerten gegeven. De stad is de thuishaven van het beroemde Pirin zang- en dansensemble, er wordt een pianoconcours georganiseerd voor kinderen en in november vindt er het vermaarde jazzfestival plaats. Elke twee of drie jaar vindt er een groot folkloristisch dans- en muziekfestival plaats waarin de Balkanfolklore in het algemeen en die van Macedonië in het bijzonder centraal staan. Aan het einde van het jaar vinden op het grote plein de traditionele Kukerifestivals plaats.

Op de weg tussen Blagoevgrad en het Rila klooster ligt de gemeente Kocherinovo. Vlakbij vindt u het dorpje Stob, bekend van de piramides van Stob. Het zijn schitterende rotspartijen die samen drie groepen rode zandbergen vormen, gedekt met graniet. Een ecopad leidt erheen, er zijn diverse rustplaatsen.

10 prachtige bestemmingen in Blagoevgrad en Bulgarije