Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Gotse Delchev

In het uiterste zuidwesten, aan de voet van de hoogste bergen van de Rhodopen, ligt Gotse Delchev, een landelijk gelegen provinciestadje waar het leven rustig voortkabbelt. Er is dan ook weinig te beleven in de stad zelf, al doet de plaatselijke toeristenorganisatie er alles aan om meer toeristen te trekken. Ze zijn erin geslaagd om belangrijke festivals naar Gotse te halen en het festival van volksdans en -zang is uitgegroeid tot het belangrijkste evenement op dit gebied in Bulgarije.

Verder worden er rond (het Bulgaarse) paasfeest diverse folklorefestivals georganiseerd evenals op 18 oktober, tijdens de jaarlijkse Gotse Delchev dag. In mei wordt er een internationaal festival gehouden voor klassieke gitaarmuziek. Kortom, festiviteiten te over, maar Gotse wordt in de eerste plaats gebruikt als uitgangspunt voor tochten in de schitterende omgeving.

Gotse Delchev en de Macedonische beweging

De stad is genoemd naar Gotse Delchev (1872-1903), een Griek van geboorte, die vocht voor een onafhankelijk Macedonië. Hij was een fervente aanhanger en bewonderaar van de Bulgaarse revolutionairen Vasil Levski en Hristov Botev. Hij zette een ondergronds netwerk op voor de IMRO, de Internationale Macedonische Revolutionaire Organisatie. U zult in deze hoek van het land en op uw reis in de richting van Sofia veelvuldig worden geconfronteerd met de Macedonische beweging. Gotse Delchev was hun voorman. Hij kwam om het leven tijdens gevechten met Turkse troepen, slechts drie maanden voor de beoogde Macedonische opstand. Hij werd begraven in het Rila klooster, maar na de Tweede Wereldoorlog werd zijn stoffelijk overschot naar Skopje overgebracht alwaar het werd bijgezet in de Sv. Spaskerk. Als u in de vroegere Joegoslavische deelstaat Macedonië komt, ziet u zijn portret op veel plaatsen hangen.

Nicopolis ad Nestrum

Zoals gezegd, er zijn in de omgeving veel bergdorpen die een bezoek waard zijn. Soms is de rit erheen al van uitzonderlijke schoonheid en natuurliefhebbers kunnen hun hart in deze omgeving dan ook ophalen. Als u in de richting van Kovachevitsa rijdt passeert u de ruïnes van Nicopolis ad Nestrum, in de Romeinse tijd een belangrijk bevoorradingspunt op de weg tussen Constantinopel en de Adriatische Zee. Vanaf dit punt kunt u prachtige bergwandelingen maken.

Leshten

Ongeveer 10 kilometer verderop ligt het gehucht Leshten. Het bestaat uit niet meer dan 15 traditioneel gebouwde huizen en het telt officieel nog geen 30 inwoners. Zoals in zoveel kleine stadjes, alleen u zou het hier misschien niet verwachten, worden de huizen verhuurd en u kunt er buiten de weekenden gemakkelijk aan onderdak komen. Gedurende de weekenden zijn veel van de huizen op vaste basis verhuurd aan de beter gesitueerden uit Sofia die de stilte en de eenzaamheid van de streek gebruiken om zich op te laden voor de drukte van een nieuwe week.

Kovachevitsa 

In het al genoemde Kovachevitsa zult u veel pomaken ontmoeten, u bent hier van harte welkom, in tegenstelling tot Dryanovo, een dorp waar uitsluitend pomaken wonen en die al argwanend kijken als u er uw auto tot stilstand brengt. 

Kovachevitsa is een geliefde locatie voor het opnemen van films. De omgeving is fabelachtig mooi en dat weten regisseurs op waarde te schatten. Inmiddels zijn er bijna 20 films opgenomen en u kunt zich voorstellen dat de inwoners van het dorp volledig zijn ingesteld op bezoekers. U kunt ook hier prachtige wandelingen maken en, net als in Leshten, paardrijden al dan niet onder begeleiding van een gids.

Berggebied

Als u Gotse verlaat en u rijdt in de richting van Dospat komt u door een ander prachtig berggebied, rijk aan natuurschoon met dorpjes die nog in een ver verleden lijken te liggen, maar vergis u niet. Als u bijvoorbeeld in Dolen zou willen verblijven en dat kan gemakkelijk (ook weer buiten de weekenden), dan zult u versteld staan van het moderne comfort waarmee de ogenschijnlijk ouderwetse en ongemakkelijk ogende huizen zijn ingericht.

Delchevo

Zuidwestelijk van Gotse Delchev ligt het plaatsje Delchevo, u begrijpt genoemd naar dezelfde revolutionair als die naar welke Gotse Delchev is genoemd. Jaarlijks vinden hier enkele folkloristische evenementen plaats, zoals de dag van Konstantin en Elena op 21 mei die wordt gevierd op de top van de Sv. Konstantin. Vlakbij, in Popovi Livadi, worden op 2 augustus van elk jaar de Ilindenski Sâbor volksfeesten gehouden.

Sandanski 

U kunt Gotse Delchev in westelijke richting (Sredna) verlaten om via een spectaculaire weg naar Sandanski te rijden. De rit erheen is niet eenvoudig, maar uw moeite wordt ruimschoots beloond. U rijdt door prachtige natuur op de grens van het Rhodopi- en het Piringebergte, u passeert het plaatsje Pirin waaraan het gebergte zijn naam dankt, waarna u via Melnik en het Rozhen klooster Novo Delchevo bereikt aan de hoofdweg (E79) die Sofia met Griekenland verbindt.

10 prachtige bestemmingen in Gotse Delchev en Bulgarije