Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Kârdzhali

De plaats Kârdzhali wordt door weinig toeristen bezocht. Wellicht heeft dat met de naam Kârdzhali te maken of met de geschiedenis van de omgeving. ‘Waar de Rhodopen beginnen, begint ook de misdaad’ was een veelgehoorde uitdrukking. In de tijd dat de Turken heer en meester waren in Bulgarije werden vanuit de Rhodopen gewapende acties ondernomen tegen de bezetters en als je niet zo goed meer met de Turken kon opschieten zorgde je ervoor dat je in het Rhodopigebergte kwam.

Ook na de Turkse tijd, voor het laatst aan het einde van de jaren veertig van de 20ste eeuw, waren er nog partizanen actief, ditmaal tegen het communisme. De dorpen in de omgeving hebben veel te lijden gehad van deze gewapende bendes maar aan de andere kant waren de Bulgaren ook wel trots op de mensen die de confrontatie met de heersende overheid durfden aan te gaan. Ze werden haiduks genoemd, een groep haiduks vormde een cheti, maar als deze van Turkse komaf waren was er een aparte naam voor: Kârdzhalii.

In de stad treft u derhalve veel Turken aan die er ooit voor hebben gekozen in Bulgarije te blijven en daar ook daadwerkelijk strijd voor leverden. De stad is een prima uitgangspunt voor tochten in het aan deze kant nog betrekkelijk lage en goed toegankelijke Rhodopigebergte of voor hengelsportliefhebbers die in de oostelijk van de stad gelegen meren en rivieren een waar vissersparadijs aantreffen. Enkele meren zoals het Kârdzhalimeer en het Stouden Kladenetsmeer zijn aangewezen als natuurreservaat.

Melia Sunny Beach

Bulgarije is een perfecte vakantiebestemming voor iedereen, maar zeker voor gezinnen met kinderen! Melia Sunny Beach (voorheen Iberostar Sunny Beach) is een...

v.a. 470 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kârdzhali en Bulgarije