Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Kyustendil

De omgeving van Kyustendil wordt ook wel de ‘boomgaard van Bulgarije’ genoemd. Men kweekt er kersen, appels, peren en pruimen en ook hier geldt voor Bulgaren de ongeschreven wet dat ze ervan mogen snoepen als ze maar ophouden als ze voldaan zijn. De stad, gelegen op een vruchtbare vlakte op een hoogte van 610 meter heeft, en hoe kan het ook anders, veel conservenfabrieken binnen haar poorten.

Kyustendil speelde een belangrijke rol in de strijd van de Macedoniërs tegen de Turken aan het begin van de 20e eeuw. De stad werd door guerrillatroepen als laatste rustplaats en als laatste mogelijkheid om voorraden is te slaan gebruikt voordat ze de bergen introkken en uiteindelijk de grens overstaken.

Bronnen Kyustendil

Daarnaast is Kyustendil, net als Sandanski, vermaard om de geneeskrachtige bronnen die ook in deze plaats zorgen voor een levendig, zij het wat minder mondain, gezondheidstoerisme.

U vindt er dan ook diverse badhuizen die al eeuwen in gebruik zijn zoals het Dervish en het Chifte badhuis, beide aangelegd gedurende de Turkse overheersing. Sommige bronnen ruiken minder fris en dat heeft te maken met het hoge zwavelgehalte van het water waarvan ook hier de temperatuur kan oplopen tot 73° Celsius. Daarbij moet u bedenken dat sommige van de 40 bronnen opborrelen vanuit een diepte van meer dan 1000 meter (en dat gebeurt al eeuwen!). Ook in Kyustendil ontkomt u niet aan de invloed van Macedonië. Zo ziet u bijvoorbeeld op pl. Velbâzhd een beeld dat is opgericht ter nagedachtenis aan Todor Alexandrov, een revolutionair uit de kringen van de IMRO, die door zijn medestrijders werd vermoord vanwege zijn te vooruitstrevende ideeën.

Sv. Bogoroditsakerk

In de aan hetzelfde plein gelegen Sv. Bogoroditsakerk kunt u een aantal iconen bewonderen waarvan sommige vervaardigd zijn door Griekse meesters. Behalve de Turken hebben ook de Grieken de nodige sporen in de stad achtergelaten, al zullen de Turkse invloeden heel wat duidelijker zijn.

Fetih Mehmed moskee

U moet zeker een kijkje nemen bij de Fetih Mehmed moskee met haar opvallende minaret en u kunt zich dan meteen in de drukte storten die de dagelijkse markt met zich meebrengt. Ook hier is Macedonië merkbaar, bijna voelbaar. Een leuk aandenken uit Macedonië is op deze markt dan ook zonder moeite te bemachtigen.

Sol Marina Palace

Het 4-sterren hotel, Sol Marina Palace is een uitstekende plek voor een onvergetelijke zomervakantie in Bulgarije. Op het dak van het hotel...

v.a. 444 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kyustendil en Bulgarije