Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Pamporovo

Als u de weg naar het zuiden, na uw bezoek aan Bachkovo maar blijft volgen, komt u vanzelf, na een schitterende rit, in Pamporovo, vaak omschreven als ‘het juweel van de Rhodopen’. Waarschijnlijk gaat u deze poëet gelijk geven. Pamporovo is een van de vier skigebieden van Bulgarije en zeer goed op de wintersport ingesteld (kijk bij Wintersport).

Dat wil niet zeggen dat er in de zomer niets te beleven valt. Het is er natuurlijk stiller maar de omgeving is zo mooi dat liefhebbers van bergen er weken door kunnen brengen. De wandelaars worden langs rivieren en meren geleid via goed begaanbare en uitstekend gemarkeerde paden. U moet er wel rekening mee houden dat gedurende het zomerseizoen niet alle hotels en restaurants geopend zijn. Het dorp ligt op een hoogte van 1600 meter aan de voet van de Snezhanka (‘Sneeuwwitje’), waar op een hoogte van 1926 meter een communicatiemast staat en vanwaar diverse wandelingen zijn uitgezet, bijvoorbeeld naar Orfevi Skali, de Orpheus rotsen. Het restaurant biedt behalve een hapje en een drankje, een adembenemend uitzicht over de Rhodopen.

Shiroka Luka

Als u de Rhodopen in zijn fraaiste vorm wilt leren kennen dan rijdt u de weg naar Shiroka Luka, een bergdorpje op 15 kilometer ten westen van Pamporovo op. U doorkruist een geweldig berggebied dat bij uitstek geschikt is voor de veeteelt en u zult er dan ook duizenden stuks vee ontmoeten (waarschijnlijk allemaal op de weg) en u kunt zich voorstellen dat hier nog niet zo lang geleden meer dan 100.000 schapen graasden. Net als in veel dorpen in de omgeving wordt er nog steeds veel gesponnen en geweven. Het dorp ligt in een nauwe kloof gevormd door de rivier Shiralushka. Het zal u opvallen dat sommige gebouwen meerdere verdiepingen hebben, dat is gedaan in verband met ruimtegebrek in de breedte.

Aan het kleine kerkje is een verhaal verbonden. Toen in het dorp in 1834 een nieuwe Turkse gouverneur werd aangesteld eiste hij dat er een kerk was. Het dorp bezat echter geen kerk en het huidige bouwwerk werd in 40 dagen voltooid. In het dorp is een school voor folkloristische muziek. Hier worden ook gaidaspelers opgeleid en als u het treft kunt u op een mooie zomeravond een concert bijwonen dat wordt uitgevoerd door 100 of meer gaidaspelers. In de omgeving van het dorp vindt u de wondermooie Lednitsata grot.

10 prachtige bestemmingen in Pamporovo en Bulgarije