Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Pernik

Dat Bulgarije ook een en land is waar steenkool wordt gewonnen, wordt in Pernik bewezen. Tot aan het einde van de 19e eeuw was het in hoofdzaak een agrarisch gebied, sinds er rijke steenkolenaders werden ontdekt groeide Pernik uit tot de belangrijkste plaats voor deze tak van industrie in Bulgarije. Veel inwoners waren dan ook volledig afhankelijk van de mijnbouw. Waren, want de mijnen zijn gesloten en geleidelijk aan keert de bevolking terug naar het agrarische verleden. Gedurende de toptijd van de mijnbouw heerste er grote welvaart in de stad. De werknemers verdienden 50 tot 70% meer dan werknemers in andere industriële sectoren, mijnwerkers mochten vroeger met pensioen en genoten tal van voordelen ten opzichte van anderen.

Het zal dan ook niemand verbazen dat vooral het mijnwerkersmuseum in Pernik veel aandacht krijgt van toevallige passanten. Want, Pernik mag dan een fraai centrum hebben met brede boulevards en ruim opgezette pleinen, veel aantrekkingskracht op toeristen oefent het niet uit. Mocht u er komen, loop dan ook even binnen in het historisch museum waar u wat meer te weten kunt komen over de achtergronden van de Kukeri-riten. Zoals in veel andere plaatsen vindt er ook in Pernik in januari een Kukeri festival plaats. Daar moet u zeker naar gaan kijken als u in de buurt bent, het aantal deelnemers groeit nog steeds, maar u kunt erop rekenen dat u wordt opgewacht door ten minste 4000 deelnemers aan het festival.

In 2010 werd Pernik door de Federatie van Europese Carnavalssteden als Europese hoofdstad van Kukeru festivals en in 2011 is het festival voorgedragen voor de UNESCO-lijst van niet-materiële culturele erfgoederen van de wereld.

10 prachtige bestemmingen in Pernik en Bulgarije