Het Rhodopi-, Pirin- en Rilagebergte

Swipe

Rupite

Baba Vanga

Van de Bulgaren is bekend dat zij sterk leven in hun geloof maar zeker niet ongevoelig zijn voor bijgeloof. In dat kader is Rupite het jongste bedevaartsoord van het land. In het dorp werd Baba Vanga geboren, aan wie bovennatuurlijke krachten werden toegeschreven. Werden, want ze overleed in 1996, maar nog steeds kan haar graf jaarlijks rekenen op het bezoek van duizenden landgenoten, niet alleen arme sloebers die best een financieel opkikkertje kunnen gebruiken, ook hooggeplaatste ambtenaren en regeringsleiders lopen nog graag even bij haar langs. Wat is er gebeurd? Op 6-jarige leeftijd werd Baba Vanga door een engel bezocht die haar vertelde dat ze tot de uitverkorenen behoorde. Ze kon kiezen tussen schoonheid en de gave van helderziendheid. Ze koos voor het laatste en ze maakte haar reputatie waar. Ze voorspelde niet alleen feilloos de winnende nummers in de staatsloterij, ze wist ook te vertellen dat de stad Varna bedreigd werd door het water.

Nu lijkt dat een gemakkelijke, Varna ligt klem aan de Zwarte Zee waarvan bekend is dat het er aardig kan spoken. Voor alle zekerheid werd toch eens naar de structuur van de stad gekeken om te kunnen bepalen hoe een eventuele ramp zou kunnen worden afgewend, en men ontdekte dat Varna niet bedreigd werd door de zee, maar door een geweldig ondergronds meer waarover de stad gebouwd was. Vanaf de tijd dat die ontdekking werd gedaan is hoogbouw in Varna verboden. Baba Vanga werd een legende bij haar leven, leidster van een sekte en beschouwd als een soort orakel. Duizenden mensen geloofden in haar voorspellende gave.

Die geloofwaardigheid liep een aanzienlijke deuk op tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in 1994. Bulgarije had de kwartfinale van het toernooi bereikt en ze voorspelde dat de strijd om het wereldkampioenschap zou gaan ‘tussen twee B’s’. Nu was Brazilië een voor de hand liggende voorspelling, maar dat Bulgarije de tegenstander zou zijn, daar had niemand op gerekend. De nuchtere Bulgaren namen vast een voorschot en ’s?lands economie kwam vrijwel plat te liggen. Bulgarije werd in de halve finale door Italië uitgeschakeld en de ‘hofhouding’ van Baba Vanga liet weten dat de voorspelling van Baba Vanga betrekking had gehad op Brazilië en… Baggio, de Italiaanse sterspeler.

Baba Vanga ligt begraven in de Sv. Petakerk en ze wordt dagelijks door vele mensen bezocht die een kaarsje bij haar graf branden in de hoop een gouden tip te ontvangen voor de volgende loterij. U kunt Rupite natuurlijk ook bezoeken in verband met de schitterende omgeving.

10 prachtige bestemmingen in Rupite en Bulgarije