Het ‘Verre Oosten’

Swipe

De weg terug

Er is nu een aantal mogelijkheden om naar Banjul terug te keren. U moet in elk geval terug naar Fatoto. U kunt daar oversteken met het al genoemde veer en aan de overzijde doorrijden naar Sutukoba. U treft er een stuk historie van oostelijk Gambia (zie hierna bij ‘Het oosten vanuit Basse’ voor de details). Bij Yarobawal kunt u rechtsaf in de richting van Basse waar u wellicht de nacht kunt doorbrengen in het Fulladu Camp. Het zwembad heeft waarschijnlijk een magische aantrekkingskracht na uw tocht door het stof van oostelijk Gambia.

Heeft u tijd genoeg (en dat betekent tenminste vier uur) dan kunt u nog verder naar het westen rijden tot Lameng Koto, ten noorden van JanjangBureh en overnachten in JanjangBureh Camp. Vergis u echter niet in de afstand en de gemiddelde snelheid die u kunt rijden. U kunt het stukje noordelijke oever tussen Fatoto en Basse overslaan en met de auto terugrijden naar Basse, daar overnachten en de volgende ochtend oversteken en nog een rit in oostelijke richting maken, of meteen de steven westwaarts keren.

Als u geluk heeft kunt u in Fatoto een bootje charteren en daarmee de reis terug naar Basse maken. Dit is zeer de moeite waard. Houd er wél rekening mee dat u onderweg geen verfrissende duik kunt nemen. Er komen in dit gebied tamelijk veel krokodillen voor! U zit dan eveneens vast aan een overnachting in Basse, hetzij in een van de hotels, hetzij in Fulladu Camp.

De manier waarop u oostelijk Gambia bereist is dus sterk afhankelijk van uw overnachtingsplaats. Is dat Basse, dan kunt u in alle rust zowel het noorden als het zuiden in oostelijke richting verkennen en op uw uitvalsbasis terugkeren. Als u vanuit JanjangBureh het oosten verder wilt bekijken trek er dan twee dagen voor uit en overnacht in Basse.

Rijden in het donker moet ten zeerste afgeraden worden. Waar u ook voor kiest, op de noordelijke oever bevindt zich nog een aantal bezienswaardigheden die we, na de overtocht gemaakt te hebben in twee dagen kunnen bezoeken.

Het ‘Verre Oosten’

10 prachtige bestemmingen in De weg terug en Gambia