Het Westelijk Bergland

Swipe

Aubenas

Op enkele rotsen hoog boven de rivier de Ardèche zetelt het stadje Aubenas, de hoofdstad van de Bas-Vivarais (12.500 inwoners). Het centrale plein van de stad is de Place du Chateau, met daaraan het Chateau d'Aubenas en het 16e-eeuwse Maison aux Gargouilles. Tijdens de zaterdagochtendmarkt op het plein blijkt duidelijk de regionale functie van Aubenas. De mensen komen van heinde en ver om hier hun inkopen te doen.

Ook in 1670 verzamelden de boeren uit de omgeving zich op dit plein, maar niet om inkopen te doen. Ondanks het feit dat alle olijfbomen in de streek waren doodgevroren, kondigden de autoriteiten een belastingverhoging aan. De woedende boeren, onder leiding van Antoine du Roure, kwamen in opstand en bezetten de stad. Echter niet voor lang: het leger sloeg de opstand neer en Antoine werd geëxecuteerd.

Château d'Aubenas

Het Chateau van Aubenas is het mooiste voorbeeld van burgerlijke bouwkunst in het departement Ardèche. Vanaf 1084 tot 1792 bewoonden zes illustere families het kasteel, waaronder de families De Montlaurs en D'Ornanos. Allen pasten zij het chateau aan hun wensen aan, met als gevolg dat het huidige gebouw uit verschillende stijlen is opgebouwd: de kasteeltoren met gekleurde dakpannen stamt uit de 12e eeuw; de binnenhof is typerend voor de renaissance; de trap en de twee ronde torens die de voorgevel flankeren, dateren uit de 18e eeuw. Het kasteel herbergt tegenwoordig het stadhuis en het Musée Historique et de Beaux Arts Régionalistes. Aan de inboedel kunt u de lange bewoningsgeschiedenis aflezen. De fraaiste stukken werden in de 18e eeuw aangeschaft; in een aparte zaal is een overzichtstentoonstelling van de symbolistische schilder Chaurand-Neyrac (1878-1948) met veel zinnebeeldige voorstellingen.

Kasteel en Museum voor geschiedenis en regionale kunst. Rondleiding: Juli-aug. dagelijks 11,15, 16,17 en 18 u.; juni en sep. di.-za. 11, 15 en 16 u.; okt. en mei di.-za. 15 en 16 u.


Maison aux Gargouilles

Tegenover het kasteel staat het 16de-eeuwse Maison aux Gargouilles (= waterspuwers), vernoemd naar de fraaie waterspuwers die het hemelwater afvoeren.

Dôme-saint-Benoît

Ten oosten van de Place du Chateau staat de 17de-eeuwse kapel Dôme-Saint-Benoit, bekend om de goede akoestiek. De voormalige benedictijnerkapel is herkenbaar aan een brede, zeskantige koepeltoren. Ze bevat de laatste rustplaats van maarschalk Ornano en zijn vrouw; zij bewoonden het kasteel. De kapel herbergt het Dépôt d'Art Sacré (Museum van gewijde kunst) met voornamelijk religieuze voorwerpen uit de 17e en de 18e eeuw.

Museum gewijde kunst: Rondleidingen: juli-aug. 11, 15, 16 en 17 u.

Andere bezienswaardigheden in Aubenas zijn: de Saint-Laurent- kerk (17e-eeuwse preekstoel en barokaltaren van de jezuïeten) en een uitzichtpunt bij de toeristeninformatie.

Panorama van Jastres

Zeven kilometer ten zuidoosten van Aubenas ligt het uitzichtpunt van Jastres (361 m) met in de omgeving de resten van een Romeins oppidum. 

Aerocity

Tien kilometer ten zuiden van Aubenas ligt het attractiepark Aerocity. In het park vindt u onder andere vliegtuigen, kermisachtige attracties, een vijfbaanswaterglijbaan, zonneweiden en zwembaden.

AEROCITY GEOPEND: Juli-aug. dagelijks 10-19.30 u; juni di-za. 10-18 u. zo. 10-19 u.; apr., mei en sep. zo. 10.30-19 u. (openingsdata's in mei en sep. soms ruimer, voor informatie tel. 75350000).

Frankrijk > Ardèche > Chauzon-Standplaats

Camping La Digue

De camping bestaat uit 2 delen, waarvan het kleinste deel, la Bastide, aan de rivier de Ardèche ligt met een eigen toegang...

v.a. 110.30 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Labastide de Virac-Accommodatie

Camping Mille Étoiles

De camping ligt in het natuurreservaat van de Gorges de l'Ardèche en is geschikt voor tentkampeerders. De schaduwrijke staanplaatsen liggen grotendeels op...

v.a. 136.00 p.p.

Frankrijk > Gard > Saint-Julien-de-Peyrolas-Standplaats

Camping Le Peyrolais

De parkachtig aangelegde camping ligt aan de rivier de Ardèche. De voorzieningen liggen centraal bij de ingang. De huurlocaties bevinden zich aan...

v.a. 255.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aubenas en Ardèche