Het westen

Swipe

Wolmar

Een paar kilometer ten zuiden van Flic en Flac liggen de vier- en vijfsterrenhotels van het rustige Wolmar.

Natuurreservaat

Iets ten noorden van het Pirogue-hotel loopt de toegangsweg van het Wolmar-natuurreservaat. Het is een 121 hectare groot privédomein waar Mauritianen graag komen jagen op wilde zwijnen en herten. Er wordt ook fruit verbouwd voor de hotels in de buurt. Het is mogelijk er een jeepsafari, een fietstocht of een natuurwandeling te maken onder begeleiding van een gids. De tour eindigt met een hapje en drankje aan de rand van een savanne waar tegen zonsondergang tientallen herten komen grazen, een prachtig gezicht. Hiervoor moet je wel eerst een afspraak maken. Dit kan via het Flic en Flac Tourist Agency Tel. 453 9389 of informeer bij het Pirogue-hotel, Tel. 453 8441.

Casela Nature 

Tussen Flic en Flac en Tamarin ligt aan de voet van de Trois Mamelles een groot attractiegebied dat bestaat uit twee delen: Casela en Yemen. Casela is uitgegroeid van eenvoudige (vogel)dierentuin tot een veelzijdig vrijetijdsgebied. Al sinds de opening van het park leven er in volières zo’n 1500 exemplaren van meer dan 140 in- en uitheemse vogelsoorten waaronder vrolijk gekleurde papegaaien, parkieten, bijzondere eenden en de zeldzame Mauritiaanse kestrels en roze duiven.

Tussen al het gekwetter, getjilp, gesnater en gekoer is het heel aangenaam om er rond te lopen over paden langs tropische vegetatie en waterpartijen. Vissen (koikarpers), schildpadden en vleermuizen zijn ook van de partij en pauwen en patrijzen lopen los rond. Op een lagergelegen plateau leven herten, apen en enkele exotische soorten zoals struisvogels, walibi’s en een paar tijgers (voedertijd 11.30 uur).

Visliefhebbers kunnen een hengel uitwerpen in een tilapia-vijver en in de kinderboerderij krijgen jonge kinderen gelegenheid de dieren te voeren. Er is voor hen ook een speelterrein en een minigolfbaan. Verder natuurlijk de onvermijdelijke souvenirwinkels en een snackbar. À la carte restaurant Le Mirador heeft vanaf het terras een weids uitzicht op suikerrietvelden, Tamarin Bay en de Tourelle de Tamarin. Het is zaak Casela vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken als je de tourbussen en schoolreisjes wilt vermijden. Royal Road, Cascavelle. Dagelijks geopend 9-18 uur (oktober-april) of 9-17 uur (mei-september), www.caselayemen.mu.

Yemen Safari Adventures

Casela deelt het 15 hectaren grote terrein van Yemen Safari Adventures (dezelfde ingang). In dit domein zijn tegen betaling de volgende activiteiten mogelijk: quad- en miniquadtours, nordic walking en een (foto)safari’s van drie kwartier over een savanne waar zebra’s, struisvogels, antilopen en andere dieren vrij rondlopen. Je waant je inderdaad even in Afrika.

Dan is er nog Rando Fun, een traject van ladders, touwen en bruggen over een canyon waarbij hoogtes van zestig meter overbrugd worden. Deze klim- en klautertour wordt onderbroken met een barbecuelunch en een duik in een poel onderaan een waterval. Nadat je de canyon overgezwommen bent wacht nog een verrassing: hangend aan een 150 meter lange zip line zoef je terug naar de overkant. Vanaf 10 jaar. Neem badkleding mee en laat hoogtevrees thuis.

Wandelen met leeuwen

Helemaal bijzonder is de mogelijkheid tot interactie met Afrikaanse leeuwen en jachtluipaarden. Deze katachtigen zijn wees en werden in Zuid-Afrikaanse natuurparken opgevangen voordat ze naar Mauritius kwamen. Wie wil mag de roofdieren observeren vanaf een platform of zelfs aanraken.

Na een korte uitleg is het mogelijk een wandeling met jonge leeuwen te maken langs de oevers van de Rivière du Rempart. Dit laatste alleen na reservering: Tel. 452 5574 of 718 3764; www.safari-adventures-mauritius.com. Er zijn vertrekken mogelijk om 9, 10.30, 14 en 15.30 uur. Tijdens de wandeling (circa 1 uur) rennen de leeuwen voor je uit en is te zien hoe soepel ze in bomen klimmen en vervolgens in de rivier plonsen. Na afloop zijn foto’s en een dvd van de wandeltocht te koop. Trek een lange broek aan en stevige schoenen.

Tamarin Bay

Welgestelde Mauritianen uit de plateausteden hebben van oudsher een campement aan de boeiende Tamarin Bay. Er zit een opening in het rif ter hoogte van deze baai waardoor het water met de getijden steeds verandert van kleur en aard, van doodkalm tot onstuimig. Samen met de bergen op de achtergrond en de kabbelende Rivière de Rempart die hier uitmondt een garantie voor veel mooie plaatjes.

De rivier deelt de baai in tweeën maar is gemakkelijk doorwaadbaar, zeker bij eb. Zwemmers zijn blij met de golven en de afwezigheid van zee-egels en dergelijke, al kunnen er wel stenen op de bodem liggen. Af en toe zijn er sterke onderstromen, dan is er niemand in het water.

10 prachtige bestemmingen in Wolmar en Mauritius