Het zonnige zuiden en zuidwesten

Swipe

Costa Canaria: de grote badplaatsen

Bij nadering van de grote badplaatsen vanaf het vliegveld is het even doorbijten want de weg naar Gran Canaria's zuidkust voert door een weinig aantrekkelijk, kaal landschap. Dan verschijnen aan de horizon de hotels, appartementenblokken en ommuurde bungalowparken die aaneengesloten langs de kust liggen, verbonden door rechtlijnige avenidas waar het asfalt trilt in de zon. Hier geen pittoresk kerkje of een gezellige plaza als oriëntatiepunt maar onpersoonlijke winkelcomplexen.

Maar niet getreurd: achter al het beton wacht een intens blauwe zee, planten en bloemen, een wolkeloze lucht, schitterende duinen, brede stranden en alle voorzieningen om je vakantie tot een succes te maken. Wat de meeste vakantiegangers bij aankomst dan ook doen is opgelucht hun handdoek uitrollen om zich voor de eerstkomende dagen uit te strekken in de zon.

In een flinke bocht liggen van oost naar west de badplaatsen San Agustín, Playa del Inglés en Maspalomas, samen het centrum van vakantievierend Gran Canaria, met de afmetingen van een flinke stad. Zij zijn in de jaren zestig en zeventig speciaal voor dit doel in het leven geroepen en danken hun naam en faam aan de grote stranden en het bruisende uitgaansleven. Wie een pakketreis boekt kan er niet omheen – het gros van de vakantiegangers komt hier terecht. Hoezeer alles draait om het toerisme blijkt wel uit het feit dat vele straten vernoemd zijn naar bekende Europese touroperators!

Over de stranden zelf kunnen we kort zijn: ze zijn breed, lang, goudgeel, schoon en altijd druk bezet. Op de centrale delen zijn para-sols en ligstoelen te huur, op winderige dagen aangevuld met een windscherm. Voor liefhebbers van naaktrecreatie is er een zona nudista ingericht in het duinengebied tussen Playa del Inglés en Maspalomas. Achter de stranden loopt de Paseo Costa Canaria, een vier kilometer lange wandel- en winkelpromenade.

De drie badplaatsen zijn min of meer met elkaar vergroeid maar hebben wel elk een eigen karakter. Playa del Inglés trekt een jong publiek en heeft de grootste gay scene van Europa terwijl Maspalomas vooral populair is bij gezinnen, rustiger is en voornamelijk laagbouw heeft. In San Agustín verblijven wat oudere mensen die iets meer te besteden hebben.

Corona Roja

Wie op zoek is naar een budget vakantie op Gran Canaria in Playa del Inglés is in Corona Roja op het juiste...

v.a. 384 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Costa Canaria: de grote badplaatsen en Gran Canaria