Het zonnige zuiden en zuidwesten

Swipe

Costa de Mogán

De Costa de Mogán beslaat het kustgedeelte ten westen van Arguineguín met daaraan de havenplaatsen Puerto Rico en Puerto de Mogán. Daartussen liggen andere stranden en strandjes in de uitlopers van diepe barrancos. Waren deze stranden tot voor kort meestal verlaten en lastig te bereiken, tegenwoordig zijn ze ook bijna allemaal ingenomen door het toerisme. Beide Puerto’s zijn goed te combineren tijdens een dagtocht.

Puerto de Mogán, volkomen verschillend van Puerto Rico, is bereikbaar per boot of via een hooggelegen slingerweg vanwaar je steeds een schitterend uitzicht hebt op de kust.

Puerto Rico

Met twee grote jachthavens is dit hét watersportcentrum van Gran Canaria. Voor het huren van jetski’s, catamarans en zeekajaks of voor parasailing, waterskiën en het maken van een boottocht (dolfijnentrips, zeiltochten met replica’s van oude zeilschepen) ben je hier aan het goede adres. Puerto Rico zou zich bevinden op het meest zonzekere stukje van Gran Canaria en is misschien ook daarom wel enorm populair.

De badplaats ontstond rond een vissersdorp maar daarvan is totaal niets meer terug te vinden – in de haven liggen nu alleen plezierjachten en veerboten. Vanaf het moment dat de snelweg verlengd werd tot voorbij het dorp was het gedaan met de rust. Tot hoog op de rotshellingen in het achterland zijn aan weerszijden van de barranco trapsgewijs lange rijen bungalows en appartementen gebouwd, er lijkt geen eind aan te komen. En blijkbaar heeft iemand beslist dat ze allemaal spierwit moesten zijn. Om van de hoogstgelegen appartementen naar het strand te komen ben je soms lang onderweg (je kunt ook een taxi nemen). Door de ligging is er wel altijd zon op de balkons en zicht op zee en de havens.

Puerto Rico wordt vaak beschreven als voorbeeld van ondoordachte overontwikkeling, met veel te veel accommodatie in verhouding tot het niet al te grote strand. In het hoogseizoen staan de ligstoelen er inderdaad letterlijk schouder aan schouder. Toch heeft deze plaats alles te bieden voor zonaanbidders die van gezellige drukte houden en zoals gezegd voor liefhebbers van watersporten. Het strand mag dan niet heel groot zijn, het heeft wel zacht zand en ligt mooi beschut in een bocht aan een baai. Uiteraard liggen daarachter de nodige winkels, restaurants en bars aan een fijne boulevard.

In het groene hart van Puerto Rico is een park met een verwarmd openbaar zwembad, er is een speeltuin, een schaduwrijke minigolfbaan, tennisbanen en een trampolinepark. De groene zone eindigt bij winkelcentrum Puerto Rico. Een golfbaan en waterpretpark Atlantida zijn ook binnen handbereik.

Playa de los Amadores

Vanuit Puerto Rico loop je in een halfuurtje via een slingerende promenade langs de steile rotsen naar het buurstrand Playa de los Amadores, een heerlijke wandeling met uitzicht op de zeilbootjes op zee. Playa de los Amadores is met prachtig wit (Caribisch) zand aan een groenblauwe zee is het mooiste strand van de Costa de Mogán. Dit is niet onopgemerkt gebleven want vooral in het weekend is het hier nog drukker dan in Puerto Rico. Er heerst wel een prettige ongedwongen sfeer en op de boulevard bevinden zich een paar prima restaurants, een goede plek om te genieten van de schitterende zonsondergangen, www.playa-amadores.com.

Playa del Cura en Playa Taurito

Beide stranden zijn donker en liggen aan een baai met enige golfslag. Playa del Cura is een miniversie van Puerto Rico terwijl de all inclusive-resorts van Taurito spectaculair tussen de steile wanden van een naastgelegen barranco liggen. De geschakelde zwembaden van de hotels die zo mooi vanaf de hoge weg te zien zijn worden gevoed met zeewater en zijn voor iedereen toegankelijk (tegen betaling).

Puerto de Mogán

Is het massatoerisme aan Gran Canaria's zuidkust op sommige plaatsen misschien een tikje deprimerend, bij Puerto de Mogán kan iedereen weer opgelucht ademhalen. Minder bekend dan buurman Puerto Rico (het verscheen veel later op de toeristische kaart) maar vele malen mooier is deze oase die ontstond rond een pittoresk vissersdorp. Duidelijk is dat de ontwerpers geleerd hebben van de fouten die elders gemaakt zijn.

Klein VenetieHet oude deel van Puerto de Mogán heeft een knusse jachthaven, vissershaven en een kleine werf aan kraakhelder water waarin je vissen ziet zwemmen. Daarachter ligt een unieke wijk: Klein-Venetië. De Spaanse ontwerper Raphael Neville (1926-2002) was verantwoordelijk voor de aanleg. Zijn motto was: nooit hoger dan de palmen en in harmonie met de omgeving. Dit leverde een aantrekkelijk vakantieplaatsje op waar de witte huizen voorzien zijn van randen in pasteltinten en groene kozijnen en deuren. Openslaande deuren komen uit op zonnige, fijnbewerkte balkons en ommuurde tuintjes. Vanaf de dakterrassen en bogen over de straten golven hanggeraniums en oranje en knalroze bougainvillestruiken als watervallen naar beneden. Het is allemaal even kneuterig als meesterlijk en zeer fotogeniek. Ook restaurants en winkeltjes zijn in dergelijke panden ondergebracht en zelfs de geldautomaat is stijlvast in de muur opgenomen.

Veel van deze charmante gebouwen zijn onderverdeeld in appartementen en worden verhuurd aan vakantiegangers. De hele wijk is autovrij en langs sommige straten lopen kanaaltjes, overspannen door bruggetjes waaraan Klein-Venetië zijn naam te danken heeft. Achter deze vakantiewijk lopen smalle straten en trapjes de rotsen op door de sfeervolle oude visserswijk waar dikke en dunne katten in de zon liggen te soezen. Helemaal bovenaan op de heuvel is een uitkijkpunt waar je aan het eind van de dag zeker een kijkje moet nemen. Deze plek staat niet aangegeven maar de inwoners helpen je graag op weg (vraag naar el mirador).

In het nieuwe deel van Puerto Mogán ligt het strand met de boulevard. Hierachter verschenen toch weer rechtlijnige appartementen-complexen al ogen ze dankzij gebruik van kleuren en verschillende stijlen wel een stuk vriendelijker dan die in andere badplaatsen. Echte hoogbouw zie je er ook niet. Door het hart van het nieuwe dorp loopt een brede wandelpromenade het binnenland in naar het obligate, halfoverdekte winkelcentrum. Al met al is Puerto de Mogán een van de leukste plaatsen aan de zuidkust van Gran Canaria, op z’n mooist in de vroege ochtend en ’s?avonds rond zonsondergang. Zodra de dagjesmensen vertrokken zijn, de laatste zonnestralen de vissersboten in een warme gloed zetten en de lichtjes in de haven aangaan wil je hier nooit meer weg. Hopelijk stopt hier de bouwwoede van de Canariërs en blijft de rest van de westkust ongerept.

10 prachtige bestemmingen in Costa de Mogán en Gran Canaria