Het zuidelijk meren-gebied

Swipe

Cholila

Vanuit Villa Epuyén kun je naar Esquel via twee verschillende routes. Eén over de Ruta 40, een geasfalteerde weg, snel en direct maar door een saai landschap. De andere, de PR 71 is een grindachtige weg, langer maar veel mooier. Als je die neemt kom je langs Cholila, een dorpje van nog geen duizend inwoners, maar met een leuke geschiedenis, want hier woonden rond de voorlaatste eeuw Butch Cassidy, Sundance Kid en Etta Place

In 1902 kwam een grote blonde Amerikaan in Cholila aan. Het landschap moet hem zeker aangetrokken hebben, want Utah, zijn geboorteland, kwam blijkbaar veel overeen met deze weidse ruimte en bergen en Cholila telde toen niet meer dan 14 families. 

In die zomer verzond hij een brief naar Mrs. Davies in Utah, waarin hij schreef dat het leven hier goed en mooi was, de temperaturen mild en dat hij er weer naar verlangde om haar en Harry weer te zien. Mrs. Davies in Utah was Etta Place en Harry was Sundance Kid. De schrijver van de brief Robert, was Butch Cassidy. Niet veel later was ‘de kleine familie van drie’ weer bijeen in Cholila. 

Ze hadden een kruidenierszaakje in de hoofdstraat en de gouverneur van deze provincie, Chubut, huurde zelfs een kamer bij hen als hij van Esquel kwam. Op een gegeven moment waren in Buenos Aires Amerikaanse detectives van het detectivebureau Pinkerton aangekomen. Zij hadden de drie al opgespoord en wisten dat ze in de buurt van Cholila zaten. ‘Ze zullen zich wel bekend maken in Argentinië’, vertelde een van de detectives, Frank Dimaio, aan de hoofdcommissaris van politie en dat zou ook gaan gebeuren. Het rustige leventje in dit gehucht kon de drie niet zo bekoren en ze wilden weer wat spanning én moesten geld hebben. Dat was in 1907. Toen vertrokken ze naar het zuiden en beroofden de bank in de stad Río Gallegos (hoe het afloopt kun je verder lezen bij Río Gallegos op pagina 488). Het huis (meer een hut) kun je nog zien aan de RP 71, zo’n 12 km ten noorden van het stadje, vlak bij Casa de Piedra, een confitería staat het aangegeven. Maar echt interessant is het niet. 

 

De PR 71 loopt door naar Parque Nacional Los Alerces, zo'n 80 km boven Esquel. Daar vanaf Lago Rivadavia begint het nationele park en rij je door een van de mooiste stukken van het merengebied. 

10 prachtige bestemmingen in Cholila en Argentinië