Het zuidelijk meren-gebied

Swipe

Epuyén

Zo’n 37 km ten zuiden van El Bolsón, maar dan via de RN 258 (de weg naar Esquel), is een ander mooi, maar kleiner meer, Lago Epuyén met de bijnaam Loch Ness van Patagonië en het dorpje Villa Epuyén

In 1922 kreeg de directeur, Clemente Onelli, van de dierentuin in Buenos Aires een brief van een Amerikaan, Martín Sheffield. Hij schreef ’Geachte heer Onelli...plotseling zag ik uit het meer een beest komen met een enorm zwanenhoofd en hoe meer het tevoorschijn kwam, hoe meer het het lichaam van een krokodil had...’ Hij beschreef het beest en de omgeving vrij gedetailleerd, zodat Onelli besloot om op onderzoek uit te gaan. Want men dacht misschien met een soort plesiosaurio van Patagonië te doen te hebben. 

Sheffield was een avonturier uit Texas en vond in Patagonië een verlengstuk van het oude wilde Westen. Daarom wilde hij hier zijn geluk zoeken als goudzoeker, gids en opgraver van oude skeletten. Eens had hij geholpen bij de opgraving van een plesiosaurus, een kleine dinosaurus, verwant aan de huidige schildpad, die inderdaad een zwanennek had. Deze Sheffield liep ook nog steeds rond in een soort sheriffoutfit, die hij had meegenomen uit Texas. Twee grote kranten sponsorden Onelli en zijn expeditie. Zodoende werd het een nationale affaire, deze jacht op de plesiosaurus. Professoren van het historisch museum in La Plata stonden al klaar om het beest te ontleden. Toen de commissie arriveerde was Sheffield inmiddels verdwenen en had vrouw en kinderen achtergelaten. De commissie ging wel op onderzoek uit, maar door veel sneeuwval moesten ze helaas stoppen. Er is daarna nooit meer een ‘Nessie van Epuyén’ gezien. 

 

 Wil je ook op onderzoek uit, dan kun je overnachten bij El Refugio de Lago (02945-499-025) een landelijk gelegen hotelletje aan de oever van het meer. Het wordt gerund door een Frans echtpaar. Ze hebben een goed restaurant en alles voor een zeer schappelijke prijs: e40 voor een overnachting met ontbijt, 60 voor halfpension. Je kunt er paardrijden en ze organiseren trektochten. Wat ook belangrijk is, het eten is er heerlijk. De bus Transporte Esquel vanuit El Bolsón komt 2x per dag langs dit dorpje. 

10 prachtige bestemmingen in Epuyén en Argentinië