Het Zuiden

Swipe

Het Zuiden

De drie zuidelijke staten van Brazilië zijn in de toeristische publiciteit onderbelicht. Alleen de watervallen bij Foz do Iguaçu en de stuwdam bij Itaipu staan in elke fotofolder over Brazilië.

De argumenten om ook van dit zuiden van Brazilië een reisdoel te maken zijn belangrijk. Hier kan men niet alleen een groen, maar ook een economisch geordend Brazilië leren kennen waar de mensen een duidelijk hogere levensstandaard hebben dan elders in dit land. Een heel contrast met het droge, arme noordoosten en met de grote steden langs de kust. Het klimaat is hier minder tropisch en ’s?zomers gewoon behaaglijk. De steden zijn schoner, in restaurants en hotels zijn bediening en hygiëne op goed Europees niveau.

De verbindingen tussen de verschillende belangrijke steden zijn prima. Luxe snelbussen brengen volgens een stipte dienstregeling hun passagiers over goede wegen naar hun bestemming. Voor toeristen zijn alle voorwaarden aanwezig om zich veilig, vrij en comfortabel te voelen.

Tevens hebben de zuidelijke staten een prachtig afwisselend natuurschoon te bieden. Groene heuvels en beboste bergen, schitterende stadjes, merkwaardige spelingen van de natuur in rotsformaties, ravijnen, watervallen en prachtige stranden. Een vergelijking met Zuid-Duitsland is in veel opzichten verdedigbaar. Maar ook al mogen voor het internationale toerisme de staten Paraná, Santa Catarina en Rio Grande do Sul dan nog niet van grote betekenis zijn, voor de economie van het land zelf zijn ze – samen met São Paulo en Minas Gerais – de kostwinners.

Het klimaat, waarin de vier seizoenen goed van elkaar te onderscheiden zijn, maakt het mogelijk dat er overvloedige oogsten (soja, graan) zijn en dat er veel veeteelt (koeien, schapen) is. Pijnboomhout en leerverwerking zorgen eveneens voor werkgelegenheid en inkomen. Er is een bloeiende industrie (textiel en voedingsmiddelen) en er worden veel mineralen (onder andere goud) gevonden. In deze staten wonen en werken zeer velen die van oorsprong Duits zijn.

Vooral eind 19e eeuw arriveerden hier veeel immigranten uit Duitstalige gebieden en in het straatbeeld vallen de vele blonde, blauwogige typen op. Op de veeranches wordt het beeld meer bepaald door de gaucho en ziet men meer de relatie met de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. Maar in deze staten hebben ook veel Italianen een nieuw vaderland gevonden en in de vorige eeuw kwamen er ook enkele Hollandse kolonies. Tevens is de Spaanse invloed hier duidelijker merkbaar dan in de noordelijker staten en is het aandeel in de bevolking van de van oorsprong Afrikaanse negerslaven veel minder.

In deze drie staten wonen samen 26 miljoen mensen op 223.062 km². Vergelijk dit eens met de 33.811 km² van Nederland. Dunbevolkt dus, en beter verspreid dan in São Paulo en Rio de Janeiro. Er zijn slechts twee steden met meer dan een miljoen inwoners -(Curitiba en Porto Alegre). Curitiba en Florianópolis zijn de steden om geïnspireerd te raken.

10 prachtige bestemmingen in Het Zuiden en Brazilië