Het Zuiden

Swipe

De staat Rio Grande Do Sul

In deze meest zuidelijke staat van Brazilië, waar vooral veel immigranten uit Spanje, Duitsland en Italië zich vestigden, is het verschil tussen de vier seizoenen heel goed merkbaar. Niet zelden valt er ’s ?winters sneeuw. Het is ook de staat waar het meest bepaalde Spaanse invloeden te bespeuren zijn en dat is ook geen wonder omdat dit een grensstreek is met veel handelsverkeer met Argentinië en Uruguay. De opvallendste verschijning in deze staat is de gaucho, de paardrijdende veehoeder, wiens voorouders van Spaanse en Indiaanse afkomst waren. Op de pampas, de steppeachtige weidegebieden, verzorgt hij de koeien die de producten leveren waarom deze staat bekend staat. Rio Grande do Sul wordt zelden aangedaan als vakantiebestemming.

Toch is het geen probleem in deze staat een tweeweekse trektocht te organiseren met een boeiend afwisselend programma. De staat heeft een actieve website.

De bergen in

Op ruim 130 km afstand van Porto Alegre ligt in de bergen de stad Caseias do Sul op 817 meter boven de zeespiegel en is het economisch centrum van de omgeving waar ook de jaarlijkse Italiaans/Duitse feesten zijn en de gauchocultuur in hoge ere wordt gehouden. Andere vermeldenswaardige plaatsen in deze regio zijn Farroupilha, Bento Gonçalves, Garibaldi, Canela, Gramado en ten slotte São Francisco de Paulo. Tezamen vormen zij een romantische route. Farroupilha ligt op 20 km afstand, Bento Gonçalves op 40 km. Vooral in deze laatste plaats neemt de wijncultuur ook als toeristisch element een belangrijke plaats in.

In Garibaldi heeft u gelegenheid een of meer wijngaarden te bezoeken. Honderd jaar geleden begon de familie Peterlongo hier mousserende witte wijn, champagne, te produceren. De rondleidingen en de proeverij zijn gratis. Vlakbij zijn pousada’s, waar u een eventuele roes kunt wegslapen. Canela en Gramado ademen weer een andere sfeer. Deze stadjes liggen in de Serra Gaúcha waar pijnbomen zijn en groene valleien, watervallen, kuddes vee met de veehoeder, de gaucho op het paard, maar ook buffels, zebra’s, lama’s en andere groepen dieren die hier rondtrekken in de pampa’s.

Canela is een van de gezellige centra hier, maar bekender is het 8 km verder gelegen Gramado. Dit kleine bergdorp met nauwelijks 10.000 inwoners is vooral bekend vanwege het jaarlijkse Braziliaanse filmfestival. Er is een keur aan hotels, cafés en restaurants, er zijn twee campings en er is altijd wat te beleven. De afstand naar Porto Alegre is 131 km. In Gramado is een miniatuurstad, vergelijk met ons Madurodam. Het heet Minimundo. Alles is Duits degelijk en Italiaans speels, waarin kastelen, fabrieken en vliegvelden zijn nagebouwd. Meer dan honderd replica’s, alles op schaal 1 op 24.

In São Francisco de Paula is het nationaal park waarin de flora en fauna van Rio Grando do Sul bijeengebracht is en behoed wordt. Indrukwekkend en duizeligmakend is een bezoek aan het Itaimbézinho-ravijn, 700 meter diep over een lengte van 7 km. In Novo Petrópolis ligt een immigratiepark, een reproductie van een Duitse kolonie uit de 19e eeuw. Naar goede Braziliaanse traditie beperkt het parkbeheer zich echter niet tot het toelaten van dagjesmensen want in de vakantiemaanden januari, februari en juli zijn er regelmatig feesten en alle hotels in Novo Petrópolis, -Gramado en Canela zijn dan overvol. Ten slotte over het westelijk deel van de staat Rio Grando do Sul nog twee opmerkingen, namelijk over de vroegere missieposten en de huidige gauchocentra.

10 prachtige bestemmingen in De staat Rio Grande Do Sul en Brazilië