Het Zuiden

Swipe

De staat Santa Catarina

Deze staat – de kleinste in het zuiden – vertoont een echt Duits karakter. De samenleving is ‘pünktlich’ geordend, de economie is gezond en er wordt veel Duits gesproken en in Beierse stijl gebouwd. Tot 1940 werd er zelfs in het Duits onderwijs gegeven, maar daar maakte de Braziliaanse regering een eind aan toen dit onderwijs niet altijd vrij van nazi-sympathieën bleek te zijn.

Bezienswaardigheden

Joinville is een 180 km noordelijker gelegen badplaats in Santa Catarina, vooral bekend in relatie tot het voor de kust liggende eiland São Francisco do Sul. Zowel stad als eiland heeft mooie stranden met alle gewenste faciliteiten voor badgasten. Balneário Camboriú (84 km ten noorden van Florianópolis) is de topper van strandtoerisme in Zuid-Brazilië. Vooral Argentijnen ervaren dit als het vakantieparadijs. De stadspromotie heeft een heuse kopie van het Christusbeeld uit Rio geplaatst. Langs de 7 km lange boulevard heeft zich een lint van chique hotels, appartementencomplexen en restaurants gevestigd. Met een hypermoderne kabelbaan kunt u een tochtje maken over het parque Unipraias.

Laguna heeft dezelfde kwaliteit, ook aan het strand, 120 km ten zuiden van Florianópolis. Er zijn echter ook 600 monumentale gebouwen, die verwijzen naar een strategisch verleden van de stad. Ooit was het de zuidelijke grensplaats en in 1839 centrum van een staatsgreep (Republica Catarense) om de staat los te maken van het keizerrijk. De opstand werd na een goeie drie maanden om zeep geholpen.

Vanaf de Farol de Santa Marta vuurtoren uit 1891 gaat een lichtstraal de oceaan over met een bereik van 92 km. Dichterbij Florianópolis ligt het mondaine Garopaba, erg in trek bij jonge strandtoeristen. Blumenau is de meest Duitse stad van Brazilië. De helft van de 250.000 inwoners spreekt Duits en bier drinken doen ze bijna allemaal. Zeker tijdens het oktoberfeest, wanneer het ook een drukte van belang is en er veel toeristen komen, zelfs uit Duitsland! Ook andere Duitse tradities worden ernstig serieus gevierd door de jonge kolonie. Pas in 1850 arriveerden de eerste kolonisten. Zij bouwden de kolonie op en uit zonder gebruik te maken van slaven. Het is nu een centrum waar veel textiel wordt verwerkt en ook de handel in kristal is lucratief. Een aantal gebouwen is herkenbaar Duits, zoals het gemeentehuis.

10 prachtige bestemmingen in De staat Santa Catarina en Brazilië