Het Zuiden

Swipe

Florianópolis

Florianópolis – 350.000 inwoners – ligt op een eiland (Ilha de Santa Catarina) in de Atlantische Oceaan, verbonden met het vasteland door middel van twee bruggen. Een nu monumentale hangbrug van 819 meter lengte, uit de jaren twintig van de vorige eeuw en aangepast aan het moderne verkeer. Het vliegveld van Florianópolis ligt eveneens op dit eiland dat omzoomd wordt door welgeteld 42 stranden en waarop grote parken waarin grote meren te vinden zijn, waarvan het meer van Conceiçao het bekendste is.

De stranden van Florianopolis:

Het noorden van deze stranden, vooral de praia Inglesis, is voor de dure toeristen, het oosten  is voor de surfers( Joaquina,Mole en Campeche).Het westen is voor de oesterkwekers.Het mooiste strand ligt aan de zuidkant: praia Naufragados, alleen per boot of na een tropische wandeling te bereiken. 

Industrie is op het eiland van 54 bij 18 km taboe. Zo ontstond een parkstad omringd door water. Toen de stad in 1726 werd aangelegd op deze strategische plaats werden er ook forten gebouwd, waarvan er nu nog vijf over zijn. De bouwers waren vluchtelingen die van de Azoren naar het eiland werden getransporteerd. De forten, bedoeld om ook Hollandse piraten op afstand te houden, zijn te bezichtigen.

Zowel het eiland Santa Catarina als de stad Florianópolis leeft van de visvangst en het toerisme. Er zijn in de gezellige stad veel restaurants, uiteraard vooral visrestaurants, hotels en op het eiland zelf zijn meer dan twintig campings. De lange geschiedenis is gedeeltelijk in enkele musea bewaard gebleven. Het strand van Joaquina staat bekend als een surfcentrum waar ook internationale wedstrijden gehouden worden.

Naar goed Braziliaans gebruik zijn er in de stad feesten. Elke zaterdag is er wel een reden om een lekker sfeertje te creëren. De Praça 15 de Novembro is het centrum. Het paleis Cruz e Souza uit 1770 vormt de opvallend roze achtergrond. De naam van het voormalige staatsregeringscentrum verwijst naar het slavenkind João da Cruz e Souza, geboren in 1861. Hij werd een toonaangevend dichter in Brazilië, vooral omdat hij openlijk streed voor afschaffing van de slavernij.

Op hetzelfde plein zijn ook een museum, de kathedraal en er is elke zaterdag een kunstmarkt en veel muziek. Bij regen is de markthal (Mercado Publico uit 1898) the place to be. Er zijn welgeteld 144 winkeltjes in deze hal en evenredig veel terrasjes.

De muziek in deze stad heeft een eigen karakter, Braziliaans en een vleugje Spaans. De restaurant-topic wordt gemaakt door oesters, hier altijd dagvers. De zuidelijke stranden zijn alleen langs onverharde wegen te bereiken. Vissers wonen er in eenvoudige houten huizen, kortom, men vindt er een authentieke sfeer aan schone stranden (Campeche en Armação). Wie hier langer wil blijven kan proberen te overnachten in een ecologische pousada (Tucanos).

Ribeirarão da Ilha is een van de vroegere Portugese nederzettingen op het eiland. Naar het noorden liggen de stranden van Canavieiras, Ingleses en Jureré die evenzeer de moeite waard zijn.

10 prachtige bestemmingen in Florianópolis en Brazilië