Het Zuiden

Swipe

Paranaguá

Het treinreisje door de bergen is een geliefkoosd uitstapje. In ruim drie uur rijdt de trein over een in 1885 aangelegd traject door een bergachtig landschap, over viaducten en door tunnels (door de serra do mar) naar de kustplaats Paranaguá. Niet zozeer wat betreft deze eindbestemming is dit tochtje aan te bevelen, maar meer vanwege de gezellige sfeer in de trein en vooral ook om het magnifieke uitzicht dat men tijdens de reis heeft. Officieel staat deze trip te boek als de ‘viagem do trem pela serra do mar até Paranaguá’. Het vertrek is elke morgen om 8.30 uur. Alle passagiers in deze antieke, goed gerestaureerde trein hebben gereserveerde plaatsen zodat het zaak is minimaal één dag van tevoren kaartjes te kopen. Vraag dan om een plaatsje aan de linkerzijde want dan ziet men het meeste. Sommige verzorgde reizen korten de trip in, die dan eindigt na 73 km bij Morretes. Het laatste deel van het traject is inderdaad minder interessant.

Trouwens, Morretes is een rustiek gaaf bewaard koloniaal stadje, aan een mooi riviertje (de Nhundiaquara). Prachtige uitvalbasis voor wandelingen door het nationaal park Estadual Marumbi. Gedenk tijdens het uitzicht dat bij de aanleg van dit treintraject 5000 mensen er het leven bij lieten. Het was een prestigeproject, gestimuleerd door keizer Pedro 11.

Paranaguá, gesticht in 1648, telt nu 130.000 inwoners. Het was eens een belangrijke Braziliaanse haven. Momenteel is het vooral de export-haven voor het buurland Paraquay, dat zelf niet aan de Atlantische Oceaan grenst. Maar er wordt beweerd dat langs deze omweg ook veel Braziliaanse goederen het land verlaten, belastingvrij welteverstaan.

In de sfeervolle Rua de XV Novembre in Paranaguá is een museum met -Indiaanse kunst en herinneringen uit de koloniale periode. De Catedral Basílica Nosa Senhora do Rosário is uit 1741 en dus een authentieke herinnering aan de gouden tijd.

Tegenover de havenplaats ligt het Ilha do Mel, honingeiland, een eiland met mooie stranden waar men met diverse veerponten kan komen en waar men heel goed kan overnachten. De Peçaseilanden in dezelfde baai van Paranaguá staan onder beheer van IBAMA en hebben de status van nationaal park (Superaguí). Het is een Atlantisch regenwoudgebied, waarin vele soorten orchideeën te vinden zijn, maar ook papagaaien, jaguars en dolfijnen te spotten zijn. Informatie: Superaguaí: IBAMA tel. 041-455-1564 Info en boekingen Ilha do Mel: Estaçao Rodoferroviária, tel. 041-33234007, http://www.serraverdeexpress.co.br. De terugreis naar Curitiba kan men het beste met de gewone lijnbus doen. De dienstregeling geeft aan dat er elk uur een bus vertrekt.

10 prachtige bestemmingen in Paranaguá en Brazilië